GKL SPLIT, OD 2. DO 23. PROSINCA
Nagrađivana lutkarska redateljica dovodi u Split „Snjegovića poštara“
U subotu, 2. prosinca u 19 sati, u Gradskom kazalištu lutaka Split bit će izvedena premijera predstave 'Snjegović Poštar', prema tekstu i u režiji Ljudmile Fedorove
Objavljeno: 1.12.2017. 3:12:42
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Snjegović poštar" / gkl-split.hr

Ruska redateljica Ljudmila Fedorova zadnjih nekoliko godina toliko radi u Hrvatskoj da je postala daleko najdraža gošća (a sve više i domaćica) na našim lutkarskim scenama, u kratko vrijeme skupivši pozamašan broj najvažnijih nagrada (od SLUK-a do PIF-a). Diplomirala je u rodnom gradu St. Peterburgu na Akademiji kazališne umjetnosti gdje je stekla zvanje redatelja u kazalištu lutaka, a splitskoj je publici poznata po nagrađivanim predstavama koje su gostovale na Festivalu Mali Marulić i reviji Ljetno kazalište za djecu: „Deveta ovčica“ i „Nije me strah“, Dječjeg kazališta u Osijeku i „Zvjezdica“ i „Karlson s krova“, zadarskog Kazališta lutaka.

Za prvu suradnju sa splitskim lutkarima napisala je tekst inspiriran motivima različitih ruskih, ali i drugih „zimskih“ bajki za djecu, i oblikovala ih u priču o Snjegoviću kojemu djeca povjeravaju važan zadatak - da pismo s njihovom najvećom željom odnese Djedu Mrazu.

Bajkovitu likovnost predstave osmislila je Natalia Štirc, koja je i izradila lutke, a originalnu glazbu potpisuje Tomislav Pehar.

Predstavu će do 23. prosinca igrati dvije glumačke postave u gotovo pedeset izvedbi za više od 7500 gledatelja. Premijernu izvedbu igrat će Milana Buzolić-Vučica, Andrea Majica i Ivan Medić, a u alternativnoj postavi igrat će Petra Kovačić, Milena Blažanović i Petar Konkoj Cailliau.

Svi termini izvedbi mogu se pronaći na web stranicama kazališta, a ulaznice se mogu rezervirati telefonom 395 968 i kupiti na blagajni kazališta u Tončićevoj 1.

Paralelno s predstavom „Snjegović Poštar“, u splitskim i kaštelanskim vrtićima, ali i drugim nekazališnim prostorima, ovog će prosinca igrati još jedna predstava GKL-a Split - mali lutkarski mjuzikl „Stonoga Goga“. Predstava je premijerno izvedena u listopadu ove godine, a u vrijeme adventa bit će „zaogrnuta“ u prigodno blagdansko ruho. Uloge za alternaciju glumcima originalne postave Alin Antunović i Ivanu Mediću pripremili su Justina Vojaković-Fingler i Tvrtko Štajcer.