ONLINE ČASOPIS UMJETNIČKE AKADEMIJE U OSIJEKU
Izašao novi Artos okrenut prema vama i sutrašnjicama
U srijedu 23. studenog objavljen je novi broj online časopisa Umjetničke akademije u Osijeku Artos koji, uz brojne stručne i kritičke tekstove, donosi i novu koncepciju
Objavljeno: 22.11.2017. 5:31:18
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Artos 6 / Tomislav Marjanović / All Strings Attached

Nakon prvih koraka u svijet teorije i znanosti, online časopis Umjetničke akademije u Osijeku Artos u šestom je broju napravio bitni zaokret. Novo uredništvo u sastavu Igor Gajin, Igor Loinjak, Tihomir Ranogajec i Zdravko Drenjačević te Igor Tretinjak kao glavni urednik, odlučilo se naglašenije okrenuti čitateljima, no pritom ne skliznuti u zavodljive i varljive vode populizma.

Kako bismo održali Artos u prostoru visoke, a čitke i pitke kvalitete, oblikovali smo čvrstu strukturu koja će časopisu omogućiti maksimalno širenje na sve umjetničke izraze, poglede i prostore, od matične institucije preko Osijeka i Hrvatske nadalje. I sve to uz pogled unaprijed, prema umjetničkim sutrašnjicama“, objašnjava Tretinjak u uvodnom tekstu novog broja.

Svaki broj otvorit će Artosov otruli stol, čija je ključna ideja razmišljanje mladih znanstvenika i umjetnika o potencijalima i mogućnostima umjetnosti kojom se bave. Prvi broj novog Artosa otvara Otruli stol s temom Intermedijalnost u novom kontekstu.

 Druga centralna točka svakog broja bit će Tema broja koja će pristupiti određenom umjetničkom problemu ili fenomenu iz više kutova – intervjuima, esejima i znanstvenim radovima. Čast da otvori novi Artos dobilo je lutkarstvo, odnosno veliki dvogodišnji europski lutkarski projekt All Strings Attached – pioniri europskog lutkarstva, nastao u sklopu Kreativne Europe.

Svaki broj imat će Aktualne mini-teme obrađene kroz eseje i(li) intervjue. Prvi broj donosi esej Igora Gajina Kvartet novog tona u hrvatskoj prozi te intervju s Davorom Branimirom Vinczeom, mladim hrvatskim skladateljem i umjetničkim direktorom Novalis festivala. Velika pažnja bit će usmjerena prema glazbenoj, kazališnoj, likovnoj i književnoj kritici te novi broj donosi tri likovne, pet kazališnih (između ostalih i Kritikazove povremene suradnice Anđele Vidović i glavnog urednika Igora Tretinjaka) te jednu glazbenu kritiku. Zaseban dio svakog Artosa činit će pregled najvažnijih događanja na matičnoj instituciji – Umjetničkoj akademiji u Osijeku.