NAJAVA SEZONE 2017./2018.: KL ZADAR
12.9.2017. 4:46:59h
Večernja scena za odrasle kao najvažnija novina
Kazalište lutaka Zadar u sezoni 2017./2018. uglavnom će se pouzdati u vlastite snage te će, što je nama posebno zanimljivo, pokrenuti Večernju scenu za odrasle, no zasad još ne s vlastitom lutkarskom produkcijom
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
"Othello" / Promo fotografija - Teatro Verrdi

U zemlji u kojoj se lutkarstvo od prvog dana poistovjećuje s djecom i kazalištem za djecu pokretanje scene za odrasle uvijek je trenutak u kojemu svi zaljubljenici u lutku i lutkarstvo u sebi, potiho, vrisnu od sreće. Ubrzo, nalik tom tihom vrisku, scena nestane, a lutke ponovo (p)ostanu dječja zabava. No ako igdje treba postojati scena za odrasle, to je u Kazalištu lutaka Zadar, u kojemu su nastale neke od najvažnijih lutkarskih predstava za odrasle, poput "Muke svete Margarite" i "Judite". Istina, od tih predstava prošlo je već dosta vremena, ali gdje ima volje, ima i nade.

Večernja scena u nastanku neće nam odmah priuštiti nove lutkarske poslastice za odrasle, već će program činiti koprodukcije KL Zadar i Teatra Verrdi, "Ana i ona", "Desnica", "Monolog kurve u ludnici" i "Othello". Iako je tek "Othello" lutkarska predstava, alfa i omega Teatra Verrdi, Juraj Aras, punokrvni je lutkar i istaknuti član zadarskog ansambla, tako da će, ako večernja scena potraje, biti i punokrvnih, silno žuđenih i iščekivanih lutkarskih predstava za odrasle. No u svakom slučaju, već ovakav program bitno će obogatiti zadarsku kazališnu scenu predstavama koje odlikuju eksperiment, traganje za novim izrazom i temama te izvedbena hrabrost.  

Okrenimo se mi lutkarskim predstavama. Prva na redu je "Kaštanka", koja nastaje u koprodukciji s Kazalištem Virovitica i u režiji zadarske lutkarice Vjere Vidov. Riječ je o predstavi nastaloj prema motivima Čehovljeve pripovijesti o naslovnoj kujici koja vjerno slijedi svoga grubog gospodara sve dok se jednoga dana ne izgubi na ulici. Premijera je najavljena za 15. rujna, a namijenjena je višim razredima osnovnih škola te srednjoškolcima.

Ubrzo nakon prve, uslijedit će druga zadarska premijera - „Pale sam na svijetu“ za najmlađu publiku. Petar Vujačić režirat će svima znanu priču Jensa Sigsgaarda o razlici između samoće i osamljenosti, o snu u kojem se sazrijeva i uči o strahu. Lik dječaka u predstavi uprizoriti će Dragan Veselić


Nakon uspješne sezone u predstavi "Juha od bundeve", Ana Prolić se vraća u KL Zadar i ove sezone

Za razliku od Splićana, kojima će blagdansku predstavu režirati Ljudmila Fedorova, Zadrani u druženje s Djedom Mrazom i darovima idu s predstavom "Dobri div" u režiji nekadašnje zadarske glumice Milene Dundov. Riječ je o "toploj predstavi o najneurednijem divu u gradu koja uči najmlađe o sreći i mnogim oblicima u kojima se ona pojavljuje", kako stoji u najavi.

Posljednja premijerna predstava stiže u ožujku, a režirat će je autorica prošlogodišnjeg hita "Juha od bundeve", Ana Prolić. Riječ je o predstavi „Nikome pravo“, koja, nastala prema motivima narodne priče, govori o našoj želji da udovoljimo okolini, pa i cijelome svijetu, sve kako bismo bili prihvaćeni. No taj trud ponekad nema smisla, jer kako god okrenuli, nekomu neće biti pravo.

Uz premijere biti će obnovljene predstave „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ te „Genijalni genije“. Za svaki mjesec pripremljeni su ciklusi starijih predstava poput spomenute „Juhe od bundeve“, pobjednika ovogodišnjeg SLUK-a „Karlsona s krova“ (kritiku pročitajte ovdje), „Zvjezdice“, „Pinokija“, „Otočićića“ i „Ivice i Marice“.

ImpressumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te s bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora navedenog uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali s izvorom Kritikaz.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem, odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se s uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal kritikaz.com koristite na vlastitu odgovornost.

© Domagoj Skledar & Igor Tretinjak, 2015 ~ 2019, All rights reserved