GORDANA KREBELJ (1951.-2017.)
8.9.2017. 2:13:07h
Iznenadan odlazak jedne od naših najvažnijih kreatorica lutaka
U ponedjeljak, 4.9.2017., u 67 godini, napustila nas je Gordana Krebelj, kreatorica lutaka koja je, između ostaloga, odigrala nezamjenjivu ulogu u oblikovanju vizualnoga dojma Zagrebačkoga kazališta lutaka
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Lutke Gordane Krebelj / Promo fotografija - ZKL

Gordana Krebelj diplomirala je likovne umjetnosti na zagrebačkoj Pedagoškoj akademiji, a od 1980. godine u stalnom je angažmanu u Zagrebačkom kazalištu lutaka. U trideset pet godina umjetničkoga djelovanja, kao scenografkinja, kreatorica lutaka i kostimografkinja, likovno je osmislila više desetaka naslova. Kreirala je lutke za televiziju i spotove te sudjelovala u radu lutkarskih škola u Celju i Grazu. Surađivala je sa svim zagrebačkim kazalištima te s kazalištima u Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Virovitici, Splitu, Celju, Beču, Berlinu i Münsteru.

Punih dvadeset pet godina surađivala je sa Zlatkom Bourekom, koji je ostavio izrazitog traga na njezinoj estetici. Stoga se njezina estetika odmiče od konvencionalne, odričući se klasične, slatkaste ljepote lutaka za volju snažnih karaktera, kako u svijetu životinja, tako i u ljudskim likovima.

U dugogodišnjoj karijeri Gordana Krebelj pokazala je jaku autorsku osobnost, ali i prilagodljivost redateljskoj viziji te je surađivala, između ostalih, s cijenjenim lutkarskim redateljima Zoranom Mužićem i Draženom Ferenčinom te doajenom hrvatskog lutkarstva Davorom Mladinovom. Među brojnim lutkarskim predstavama koje je ostvarila u matičnoj kući posebno se ističu "Nećko Svojeglavečko" (2000.) i "Umišljena mišica" (1997.) koja je doživjela više od 400 izvedbi te noviji naslovi "Snjeguljica" (2011.), "Robin Hood" (2012.) "Postolar i vrag" (2012.) i "Bajka o zlatnoj ribici" (2013.). Godine 2013., na SLUK-u je ovjenčana nagradom za dugogodišnji doprinos lutkarstvu.

Ispraćaj će biti u ponedjeljak 11.9. u 13,35 na krematoriju na Mirogoju. 

ImpressumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te s bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora navedenog uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali s izvorom Kritikaz.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem, odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se s uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal kritikaz.com koristite na vlastitu odgovornost.

© Domagoj Skledar & Igor Tretinjak, 2015 ~ 2018, All rights reserved