HNK ZAGREB I SNG MARIBOR
24.7.2017. 1:15:34h
Europska pretplata, nejunačkom vremenu u prkos!
I ove godine nastavlja se program Europska pretplata koji će zagrebačku publiku povesti na odabrane predstave mariborskog SNG-a te zauzvrat mariborskoj publici ponuditi odabrane naslove zagrebačkog HNK-a
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
SNG Maribor / hnk.hr

Prošle kazališne sezone Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba i Slovensko narodno gledališče iz Maribora povezali su svoju publiku u Europsku pretplatu, ponudivši iz svakog kazališta po jedan premijerni dramski, operni i baletni naslov. Hrvatski su gledatelji tri puta autobusom odlazili u mariborsko kazalište, odnosno slovenski u zagrebačko kazalište. Pomalo je začuđujuće bilo čitati brojke pretplatnika: iz Hrvatske je 11 osoba uzelo spomenutu pretplatu, dok je  iz Slovenije to isto učinilo 150 osoba?! Jesu li naši susjedi skloniji kazalištu, imaju li veću kupovnu moć, jesu li radoznaliji i spremniji na eksperiment ili je njihova propaganda/marketing spretnija - teško je reći.

Budući da su čelni kazališni ljudi iz oba kazališta  (Dubravka Vrgoč, HNK i Danilo Rošker, SNG) odlučili i ove godine nastaviti s Europskom pretplatom, moći ćemo usporediti prošlogodišnje i ovogodišnje brojke. Slovenski kazališni znatiželjnici moći će u Zagrebu pogledati  komediju „Tko pjeva zlo ne misli“ koju će režirati Rene Medvešek inspiriran scenarijem redatelja Kreše Golika za istoimeni film temeljen na knjižici „Dnevnik malog Perice“ Vjekoslava Majera. Operni naslov zagrebačkog HNK bit će  Wagnerov „Ukleti Holandez“ pod ravnanjem Nikše Bareze i u režiji Olivera Pyja, dok će suradnja skladateljice Tamare Obrovac i koreografa Claudia Bernarda iznjedriti balet „Apoksiomen“.

Hrvatski gledatelji pogledat će ShakespeareovaHamleta“ u režiji Gabora Tompe, operu „JadniciClaude-Michaela Schoenberga režirat će Stanislav Moše uz dirigentski štapić Simona Robinsona, dok će baletnu večer sastavljenu od tri kraća baleta pod nazivom „Lijeva desna, lijeva desna“ koreografirati Edward Clug, Gaj Žmavc i Alexander Ekman.  

ImpressumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te s bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora navedenog uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali s izvorom Kritikaz.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem, odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se s uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal kritikaz.com koristite na vlastitu odgovornost.

© Domagoj Skledar & Igor Tretinjak, 2015 ~ 2019, All rights reserved