41. DANI SATIRE FADILA HADŽIĆA
Gogolj: „Kome se smijete? Sebi se smijete“
Od 2. do 21. lipnja u Zagrebu će se održati 41. Dani satire Fadila Hadžića u organizaciji Kerempuha i prema izboru Željke Udovičić Pleština
Objavljeno: 31.5.2017. 8:48:57
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"Peter Kušter" / SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Totalno otkačenom glazbeno-lutkarskom predstavom „Peter Kušter“ („bizarna opereta“, autora The Tiger Lillies, Julian Crouch, Phelim McDermot i režiji Ivane Djilas) iz novogoričkog Slovenskog narodnog gledališča otvaraju se u Satiričkom kazalištu „Kerempuh“, Zagreb 2. 6.  2017.  41 Dani satire Fadila Hadžića i potrajat će do 21. 6. 2017.

Prema izboru Željke Udovičić Pleština predstavit će se 13 velikih predstava s početkom u 20 sati (izuzetak su dvije koje počinju u 19.30 jer igraju u Hrvatskom narodnom kazalištu: „Život je lijep“ Nikolaja Erdmana u režiji Aleksandra Morfova i izvedbi Makedonskog narodenog teatra, Skoplje i „Ljudi od voska“ Mate Matišića u režiji Janusza Kica i izvedbi HNK, Zagreb) i dvije na Noćnoj sceni Kerempuha od 23 sata („Folk Acts“, autorski projket Saše Božića i Petre Hrašćanec, izvedba ZKM i „Demokracija“ u režiji Zijaha A.Sokolovića).

Od zagrebačkih predstava, na Danima satire, uz već spomenute, bit će prikazane „Ustav Republike HrvatskeAnte Tomića i Rajka Grlića u režiji Vinka Brešana i „Jedan sluga, dva gospodaraRicharda Beana u režiji Vite Taufera obje u izvedbi Satiričkog kazališta „Kerempuh“, te „Noćni životIvana Vidića u režiji Paola Magellija i izvedbi ZKM-a.

Osim predstave na otvorenju, iz Slovenije također dolaze iz Slovenskog ljudskog gledališča Celje/Prešernovo gledališče Kranj  Nušićeva komedija „Ožalošćena porodica“ u režiji Igora Vuka Torbice i iz SNG LjubljanaNarodni demokratski cirkus Sakešvili“ Roka Vilčnika u režiji Luke Martina Škofa.

Predstava „Jami distriktMilene Bogovac u režiji Kokana Mladenovića nastala je u produkciji Bitef teatra i suradnika iz Tivta (Crna Gora), Novog Sada (Srbija) i Segedina (Mađarska), autorski projekt Arpada SchillingaDokle pogled seže“ iz Cetinja nedavno smo imali prilike vidjeti, iz beogradskog Ateljea 212 dolazi „Mriješćenje šaranaAleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića, dok iz Subotice stiže „Vrla nova 2061Bobana Skerlića (ujedno  redatelj predstave) i Milene Depolo.

Dok su sve do sada spomenute predstave došle iz domaćih (samo zagrebačkih) kazališta odnosno iz regije (čemu licemjerje - prostora nekadašnje zajedničke države Jugoslavije), Beckettov apsurdni „Svršetak igre“ u režiji Kaya Vogesa dolazi iz njemačkog Theater Dortmunda.

Prema riječima izbornice, prijavljeno je pedesetak predstava, ovih odabranih petnaest pratit će  tročlani žiri: Livio Badurina (glumac HNK Zagreb), Tomislav Zajec (dramski i prozni pisac) i Bojana Radović (novinarka i kazališna kritičarka „Večernjeg lista“, Zagreb), a o 16 nagrada znat će se u srijedu, 21.6. u 20 sati u Satiričkom kazalištu „Kerempuh“.