GALERIJA WALDINGER, SRIJEDA, 30. STUDENOG
Legendarni Faustić kao šlag na tortu 7. Lutkokaza
Najbogatiji Lutkokaz dosad u srijedu 30. studenog zatvara svoja vrata u punom sjaju - dvjema izvedbama legendarne predstave "Doktor Faust", autora Milana Klemenčiča u izvedbi Lutkovnog gledališča Ljubljana
Objavljeno: 29.11.2016. 4:35:56
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
"Doktor Faust" / lgl.si

Predstavu "Doktor Faust" Milan Klemenčič je premijerno izveo 1938. godine kao krunu svoga rada. Originalna predstava postigla je kultni status, upisavši se zlatnim slovima u povijest lutkarstva ovih prostora. Godine 1982. obnovili su je Jelena Sitar Cvetko i Igor Cvetko te od tada igra u kontinuitetu, u raznim postavama Lutkovnog gledališča Ljubljana.

Priča o znanstveniku koji je svoju dušu prodao vragu nadahnjuje europsku umjetnost i lutkarstvo već stoljećima. Njegov život prerastao je u legendu koja se u njemačkom govornom području prenosila u narodu i postala temom brojnih interpretacija. Milan Klemenčič, otac slovenskog lutkarstva, Fausta je oblikovao po lajpciškom zapisu, postavivši ga na minijaturnoj lutkarskoj pozornici s neodoljivim minijaturnim marionetama, koje plijene pažnju već 80 godina (zbog dimenzija scene i lutaka, Klemenčičev Faust poznat je i kao Faustić).

Predstava je na rasporedu u 15 i 17 sati u Galeriji Waldinger. Nakon predstave gledatelji mogu pogledati prostor iza scene i lutke. Ulaz je besplatan.

Osim što zatvara 7. Lutkokaz, Faustić će zatvoriti i veliku putujuću lutkarsku izložbu "Pioniri europskog lutkarstva", nastalu u sklopu projekta Kreativne Europe, "All Strings Attached", koji je činio mini festival unutar Lutkokaza. U projektu, uz Umjetničku akademiju u Osijeku, sudjeluju grad Cividale iz Italije kao nositelj projekta, Lutkovno gledališče Ljubljana iz Slovenije i Titeres Etcetera iz Španjolske.

Na ovogodišnjem Lutkokazu osječka je publika mogla pogledati osam predstava u deset izvedbi, između ostalih i hit predstavu Lutkovnog gledališča Ljubljana "Patka, Smrt i tulipan" te izložbu "Pioniri europskog lutkarstva". Također, mogla je sudjelovati na pet radionica vezanih uz lutkarstvo i lutkarsku tehnologiju koje su vodili umjetnici i pedagozi iz Slovačke, Slovenije i Španjolske. Svi programi su bili besplatni i odlično posjećeni, a predstave su bile dupkom pune te se tražilo mjesto više (vjerujemo da će i Faustić biti dupkom pun).