IZLOŽBA VALENTINE CRNKOVIĆ
Galerijski život kazališta
Do 7.studenog 2016. u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi (ŠPUD, zagreb, Trg maršala Tita 11) može se pogledati izložba Valentine Crnković (1978.) pod nazivom „Teatar, scena i kostimi – slikom i instalacijom“
Objavljeno: 29.10.2016. 3:28:59
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
Zimsko putovanje - maketa / Valentina Crnković / Izložbeni salon Izidor Kršnjavi

Nakon što je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala slikarstvo, Valentina Crnković odlazi na daljnji studij u Njemačkoj, te 2006. u  klasi profesora Karla Kneidla magistrira kazališnu scenografiju.

Većina njezinih scenografskih  maketa i crteža kostima vezano je uz njemačka kazališta, ali se na izložbi može vidjeti i ona sjajna , „luda“ scenografija za VoltaireovaCandida“ (režija Krešimir Dolenčić, 2013.) u GDK „Gavella“, kao i kostimi iz spomenute predstave.

Osim zanimljivih eksponata, posebnost ove izložbe je i odličan postav, što pokazuje da se doista radi o darovitoj i promišljenoj umjetnici. Budući da se radi o autorici koja se podjednako dobro „snalazi“ u kostimografiji i scenografiji, možda ne bi bilo na odmet  vidjeti njezinu vizualizaciju ponovo na hrvatskim kazališnim daskama. Da ona to ne želi, sigurno ne bi bilo niti ove izložbe!