KAZALIŠTE VIROVITICA, NAJAVA SEZONE 2016./2017.
Za svakog ponešto - od prigodnih klasika do malih dragulja za malene
U sezoni 2016./2017. Kazalište Virovitica priprema pet premijera pod krilaticom 'za svakoga ponešto', od kanonskih tekstova preko parodije i pučke komedije do vrlo zanimljivih predstava za djecu i mlade
Objavljeno: 27.8.2016. 20:04:02
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Virovitica - najava sezone / kazalistevirovitica.hr

U godini posvećenoj Williamu Shakespeareu, Kazalište Virovitica svoj će obol, u koprodukciji s Kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca, dati predstavom "Shakespeare Pir", parodijskim hommageom najslavnijim djelima velikog Willa. Predstavu će režirati virovitički kućni redatelj Dražen Ferenčina koji se nedavno u istom kazalištu vrlo uspješno podružio sa Shakespeareom u "Hamletovoj istini".

Druga "slavljenička" predstava bit će "Pred smrt", pjesnika, dramatičara, pripovjedača, kazališnog kritičara i zaljubljenika u kazalište Frana Galovića kojemu je 2017. godine zaokruženi 120. rođendan. Riječima književnog povjesničara Jože Skoka, "'Pred smrt' je najdramatskiji i najekspresivniji Galovićev dramski tekst" nastao na kontrastu tragičnosti (smrt mlade žene) te banalnosti, indiferentnosti i bezdušnosti njezina prihvaćanja. Na kraju tog teksta, pojavom Neznanke kao metafizičkog simbola Galović je snažno naglasio odnos života i smrti "između kojih je neraskidiva, sudbinska veza, kojoj je, kao magičnoj enigmi u većini svojih djela tragao za odgovorom" (Skok). Tu ekspresionističku dramu s elementima naturalizma također će režirati Ferenčina i to, zanimljivo, kao koreodramu.

Nježna duša 'mekog diva' Galovića koja se najbolje osjećala u kajkavskom stihu dovodi nas do treće premijere, (tragi)komedije na kajkavskom "Krtica Martin - kak sam živel i skončal". Riječ je o monodrami nastaloj po tekstu redatelja predstave Damira Mađarića. Predstava nastaje u koprodukciji s Kazalištem Oberon iz Koprivnice, a Draško Zidar će utjeloviti naslovnog junaka Martina. Riječ je o seoskom momku koji ocrtava svoje mnogobrojne nedaće od početka do kraja (tragi)komične izvedbe kojoj je ime život.


David Paquete, "2.14 h"

Mladima se Kazalište Virovitica obraća prvom ovosezonskom premijerom, predstavom "2.14 h", kanadskog autora Davida Paqueta. Riječ je o pitkom i duhovitom dramskom uratku koji kroz izmjene brzih, britkih replika i dramaturgiju kratkih rezova izgrađuje napetu dramsku situaciju tempiranu da eksplodira upravo u trenutku kad očekujemo happy end, metodom šoka premještajući publiku u samo žarište društvenog problema. Predstava nastaje u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Osijeku. Režiju potpisuje Robert Raponja, a na sceni će se spojiti iskustvo virovitičkih glumaca i mlade snage osječkih studenata.

Za kraj smo ostavili predstavu za najmlađu publiku, kojoj će se Virovitičani u koprodukciji s Kazalištem lutaka Zadar obratiti "malim draguljem predstojećeg repertoara", kako stoji na stranicama Kazališta Virovitica. Riječ je o drami "Nevidljiva", srpske dramatičarke Maje Prelević, koju će režirati izuzetno razigran i poetičan redatelj Nikola Zavišić, čiji "Johnatanov let" igra u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Drama iz perspektive djeteta relativizira prihvaćanje postojećeg svijeta i slijepo podvrgavanje autoritetu, razvijajući u djeci sposobnost za zdravo, odrješito i promišljeno "neću".

Zaokruženo, nova sezona Kazališta Virovitica na papiru nam djeluje vrlo zanimljivo, a s najvećim nestrpljenjem očekujemo premijere usmjerene dječjoj i mladoj publici. Posebno potonjoj, prečesto zanemarenoj u našim kazalištima.