"7 KOMPANIJA,7 ESTETIKA, 7 PREMIJERA"
30.6.2016. 3:11:11h
Zmajevi, zmajice, zmajići...
Pokrenut je prvi klaster neovisnih kazališta za djecu i mlade 'Zmajevo gnijezdo', u kojemu se gnijezde Lutkarski studio Kvak, Tigar teatar, Teatar Puna kuća, Teatar Tirena, Kazalište Smješko, Triko cirkus teatar i Kazalište Mala scena
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
Zmajevo gnijezdo / facebook.com/zmajevognijezdozg

Nakon trideset godina predanog kazališnog djelovanja umjetnički i životni par Vitomira Lončar i Ivica Šimić odlučili su „okrenuti novi list“ i svoje Kazalište Mala scena prepustiti mladim nezavisnim kazališnim snagama. Tako se rodila ideja o „Zmajevom gnijezdu“, prvom klasteru neovisnih kazališta za djecu i mlade. Svojedobno su osmislili mrežu neovisnih kazalšta i burzu, uvijek se vodeći principom: umrežavanje i izvrsnost uz društvenu odgovornost.

U „Zmajevom gnijezdu“ sad se gnijezde Lutkarski studio „Kvak“ (prepoznatljivi po svojim tikvićima), Tigar teatar, Teatar „ Puna kuća“, Teatar „Tirena“, Kazalište „Smješko“, Triko cirkus teatar i Kazalište „Mala scena“. Iako ih vežu ista adresa i logistika, svako od kazališta i dalje djeluje repertoarno autonomno. Ideja je da svatko izvede jednu premijernu predstavu tijekom sezone, a da, prema dogovoru, igraju vlastiti postojeći repertoar.

Također su odlučili igrati sve dane u tjednu, pa čak i preko ljeta (kada tobože nikoga nema u Zagrebu – osim što ostane barem polovica stanovništva, što je još uvijek više nego u bilo kojem obalnom gradu). Sljedeći korak je moguća uzajamna suradnja, ali i suradnja s drugim kazališnim institucijama ili udrugama (na predstavi „Coprnica Dragica“ surađuju  Teatar „Puna kuća“ i Lutkovno gledališče Maribor).

Govoreći u  brojkama, do kraja godine bi trebalo odigrati 47 repriznih naslova, među kojima je pet namijenjeno bebama, 32 za niži i deset za viši školski uzrast. Pod geslom „7 kompanija,7 estetika, 7 premijera godišnje“ kreću zmajevi iz svojeg gnijezda u turbulentne kazališne visine. Dodajmo kako im i vi možete pomoći da što nježnije dohvate te visine, tako da podržite njihov rad putem crowdfunding kampanje koju su pokrenuli u četvrtak, 30. lipnja. 

ImpressumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te s bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora navedenog uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali s izvorom Kritikaz.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem, odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se s uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal kritikaz.com koristite na vlastitu odgovornost.

© Domagoj Skledar & Igor Tretinjak, 2015 ~ 2019, All rights reserved