TEATAR &TD, 18. I 19, LIPNJA
Njih dvije o stereotipima i njihovim negativnim posljedicama
U subotu i nedjelju, 18. i 19. lipnja, u Teatru &TD premijerno će biti izvedena predstava 'Njih dvije', autorski projekt Vesne Mačković i Jelene Mesar
Objavljeno: 16.6.2016. 4:29:00
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Njih dvije" / Facebook

Njih dvije propituju sisteme stereotipnog promišljanja i njihove posljedice - predrasude i diskriminaciju, posebice one fino skrivene u takozvanim pozitivnim misaonim konceptima - "Tako lijepa, a tako pametna!" Gdje je granica između nužnosti postojanja stereotipa za preživljavanje u neizvjesnom svijetu i puke lijenosti? Leži li na krivoj strani te granice izvor jeke koja se uobličuje u većinu naših ljudskih i društvenih nesreća?

Stereotipi su u pozitivnoj povratnoj vezi s identificiranjem nas i njih. Njih dvije zajedno ne idu. Nerealno pojednostavljivanje svijeta oblikovalo ih je kao žrtve i kao počiniteljice stereotipnog promišljanja. Od nepovjerenja i sukoba do egoizma u dvoje crtaju krivulju zajedničkog međuljudskog gibanja i traže kolika je vrijednost varijable stereotip te je li ona iznad neposrednog osjetilnog iskustva ili se punim aktiviranjem procesa mišljenja može deaktivirati mehanizam stereotipa.

Gdje je rub između njih dvije i nas svih? Koga? Ma znate njih dvije. Ona plava i ona cura invalid što pleše.

Režiju, koreografiju, oblikovanje svjetla i zvuka i kostimografiju potpisuju autorice i izvođačice Vesna Mačković i Jelena Mesar.

Vesna Mačković bavi se suvremenim plesom i kazalištem kao autorica, izvođačica i producentica. Dobitnica je 3. godišnje nagrade za suvremenu umjetnost THT @ MSU za 2015. godinu za video performans ‘Pozdrav’. Surađivala je s IMRC-om, Bacačima sjenki i Montažstrojem.

Jelena Mesar ostvarila je uloge u kazališnim, filmskim i TV projektima. Surađivala je s Kazalištem Ulysses, Bacačima sjenki i Ivanom Müller. Finalistica je po izboru žirija The Actors Process Scholarship, te najbolja glumica 2016.g. na 24h play BOK-festu.

Predstavu "Njih dvije" pogledajte u subotu i nedjelju, 18. i 19. lipnja, u Teatru &TD