ŠETNJA GLAVNIM PROGRAMOM
Mali vodič kroz 48. PIF
Od 14. do 19. rujna u Zagrebu će se održati 48. Međunarodni festival kazališta lutaka - PIF, u čijem će se službenom programu naći trinaest predstava iz devet zemalja. Prije početka festivala zavirite u mali vodič kroz glavni program
Objavljeno: 9.9.2015. 5:29:52
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Patka, smrt i tulipan / pif.hr

1. TUTU

Mlada djevojka u crvenim cipelicama raznim nas plesnim stilovima vodi kroz razdoblje između dva svjetska rata, pokretom dočaravajući njegove dobre i loše trenutke. Amsterdamsko kazalište Lichtbende u ovoj poetskoj gozbi za oči i uši, kao i u drugim svojim izvedbama, spaja kazalište, vizualne umjetnosti i glazbu, prizivajući najranije razdoblje filmske produkcije. Predstava otvara festival i igra u utorak, 15. rujna u 19 sati na Sceni Travno, namijenjena svima starijima od 6 godina.

 

2. PATKA, SMRT I TULIPAN

U predstavi kazališta sjena naslovni likovi patka i smrt, unatoč početnom nepovjerenju, postaju pravi prijatelji te svojim naizgled neobičnim prijateljstvom uče djecu da je smrt sastavni dio života. Predstava gostiju iz Ljubljane na rasporedu je u utorak 15. rujna u 11 sati u Zagrebačkom plesnom centru, a namijenjena je svima starijima od 5 godina.

Trailer predstave pogledajte ovdje.

3. GUŠČAR MATIJA

Pustolovine mladog junaka i njegove guske u predstavi gostiju iz Budimpešte prikazane su uz pomoć stolnih lutaka uronjenih u grotesku nalik likovima iz crtanih filmova. Predstava je na rasporedu u utorak, 15. rujna u 17 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka, a namijenjena svima starijima od 5 godina.

Više o predstavi pročitajte ovdje.

4. ZMAJ I PRINCEZE

Glumci Lutkarskog kazališta Mostar zadali su si naizgled jednostavan zadatak - ispričati nam bajku o princezi i zmaju. Kako se iznenađenja kriju tamo gdje im se najmanje nadamo, tako je i jednostavan zadatak postao izuzetno kompliciran te su princezu morali zamijeniti drugom. Pa nju trećom, pa nju... stvorivši čistu scensku zabavu. Predstava je na rasporedu u srijedu, 16. rujna u 11 sati na Sceni Travno, namijenjena svima starijima od 4 godine.

Više o predstavi pročitajte ovdje.

5. MALI PLAVI I MALI ŽUTI

Mali Plavi i Mali Žuti najbolji su prijatelji. Zajedno idu u školu i igraju se. Jednoga se dana Mali Plavi i Mali Žuti zagrle i postanu – zeleni. Vrate se kući drugačiji, zbog čega ih njihove obitelji ne prepoznaju. Predstava lutkarskog kazališta iz Maribora govori o prijateljstvu i identitetu, sebi i drugima. Na rasporedu je u srijedu, 16. rujna u 13 sati, a namijenjena je svima starijima od 3 godine.

Više o predstavi pročitajte ovdje.

6. O JANJETU KOJE JE PALO S NEBA

U predstavi za najmlađu publiku, Naivnog kazališta Liberec, jedan vuneni oblak imenom Janje pao je s neba. Na njegovu sreću, pronašla ga je djevojčica koja mu je svim silama odlučila pomoći da se vrati doma. Predstava je na rasporedu u srijedu, 16. rujna u 17 i 19 sati u Zagrebačkom plesnom centru, a namijenjena djeci starijoj od 2 godine.

Više o predstavi pročitajte ovdje.

7. MALI HÄWELMANN

"Mali Häwelmann" je priča o djetencetu koje ne želi spavati. Kako bi mu pomogla u putovanju do sna, gospođa Mjesec krene zajedno s njim u noć. Priču o malenom junaku priča gđa Mjesec u, pogodili ste, malenom kazalištu Bauchladentheater. Na rasporedu je u četvrtak, 17. rujna u 11 sati u Zagrebačkom plesnom centru, a namijenjena je svima starijima od 3 godine.

Više o predstavi pročitajte ovdje.

8. LJEPOTICA I ZVIJER

Ljepotica i zvijer francuska je tradicionalna bajka svima jako dobro znana. Upravo zato, dragi nam gosti iz bugarskog Grabrova odlučili su je prikazati iz malo drugačijeg gledišta – kroz priču Starog ogledala. Predstava je na rasporedu u četvrtak, 17. rujna u 13 sati na Sceni Travno, a namijenjena svima starijima od 6 godina.

Više o predstavi pročitajte ovdje.

9. DUGA

U krševitom selu kamen je u glavama i oko njih. Jedino rijeka Glibuša nudi kratki spas za usijane glave, no ne svima, već samo dječacima. Malena Srna ne prihvaća ne te slobodu pokušava dohvatiti prolaskom ispod duge. Predstava Umjetničke akademije u Osijeku na rasporedu je u četvrtak, 17. rujna u 19.30 i 21.30 sati u Zagrebačkom plesnom centru, a namijenjena svima starijima od 12 godina.

Više o predstavi pročitajte ovdje.

10. TO JE ERNEST

"To je Ernest" priča je o prijateljstvu između djevojke Ane i mačka Ernesta, zamišljena kao kolaž scena iz njihove svakodnevnice. Predstava lutkarskog kazališta iz Kranja na rasporedu je u petak, 18. rujna u 10 sati na Sceni Travno, a namijenjena je djeci starijoj od 2 godine.

Više o predstavi pročitajte ovdje.

11. PEĆA I VUK

Jednoga dana na livadu nadomak seoceta dođe čovjek koji tvrdi da se zove Peća. Nitko mu ne vjeruje jer svi znaju da je davno na toj livadi malog Peću pojeo zločesti Vuk. Predstava kazališta Zorin dom na rasporedu je u petak, 18. rujna u 13 sati u Dječjem kazalištu Dubrava, a namijenjena je svima starijima od 3 godine.

Više o predstavi pročitajte ovdje.

12. KAKO JE IZMIŠLJENO LETENJE

Jednoj dugoklјunoj dugomislećoj rodi jednoga je dana pala na pamet malena misao, koja ju je od tog trenutka svakodnevno intrigirala. Bila je to misao o letenju. Predstava gostiju iz Novog Sada nastoji potaknuti dječju maštu koristeći gradivo iz geometrije. Na rasporedu je u petak, 18. rujna u 19 sati u ZKL-u, a namijenjena je svima starijima od 6 godina.

 

 

13. MIŠJA PRIČA

Gosti iz Splita donose nam priču o prijateljstvu pravog miša i miša na navijanje i pokojoj velikoj životnoj odluci. Predstava je na rasporedu u subotu, 19. rujna u 11 sati na Sceni Travno, a namijenjena je svima starijima od 3 godine

Više o predstavi pročitajte ovdje.