NAPETI KRAJ 20. FZKA-a
Najbolji zagrebački kazališni amateri su...
Lanjski pobjednici Festivala zagrebačkih kazališnih amatera ponovno su na tronu, a na državni festival ide Teatar Gaudeamus
Objavljeno: 18.4.2016. 6:21:47
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Teatar Gaudeamus: "Scene na sceni" / Kazalište KNAP

Jubilarni 20. Festival zagrebačkih kazališnih amatera, najveći i najdugovječniji festival zaljubljenika u daske koje život znače, završen je sinoć svečanom dodjelom nagrada, među kojima je četiri vrijedne nagrade podijelilo šest finalista izabrano u jakoj konkurenciji od rekordno prijavljenih 45 kazališnih komada.

Stručni žiri, u sastavu redatelja Georgija Para, dramaturginje Željke Turčinović i kazališnog kritičara Andrije Tunjića, najvažniju nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelilo je "Gospođici Juliji" Augusta Strindberga u režiji Christiana Jalzečića, umjetničkog voditelja ErKaVea, također lanjskog pobjednika FZKA-a, s predstavom "Sluškinje", koja je doživjela izvrstan i plodan prijem kod široke publike diljem Lijepe naše.

Nagradu za najboljeg glumca i glumicu osvojili su Veno Parašilovac i Danijela Evđenić za uloge Vedrana i Dore u predstavi "Ako se vratimo na početak" u izvedbi kazališne družine Pluton, dok je nagrada za najbolji autorski tekst otišla u ruke Domagoju Topiću za predstavu "Hej, i ja sam tu" u izvedbi dramskog studija Sesvete.

Igor Ružić, kazališni kritičar i selektor 56. Festivala hrvatskih kazališnih amatera koji će biti održan u Pazinu od 20. do 22. svibnja i Vodicama od 27. do 29. svibnja u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, donio je odluku da uz prvonagrađenu predstavu na 56. FHKA sudjeluje i predstava "Scene na sceni" u režiji Rebecce Agić i izvedbi Teatra Gaudeamus Centra KNAP.