OPATIJA, 29. OŽUJKA DO 3. TRAVNJA
Što podrazumijeva riječ „fen“?
Po peti put u Opatiji će se od 29. ožujka do 3. travnja održati Festival neovisnih kazališta i kazališnih družina koji ove godine okuplja 25 kazališnih programa za male i velike
Objavljeno: 27.3.2016. 2:35:15
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
Neispričana bajka / Promo

Pod zajednički nazivnikom pojma  „fen“ možemo uvrstiti posebnu vrstu  tla, određeni vjetar, kinesku novčanu jedinicu, sušilo za kosu ili u našem slučaju Festival neovisnih kazališta i kazališnih družina u Republici Hrvatskoj.

Po peti put bit će u Opatiji prikazane predstave po izboru selektorice i ravnateljice Festivala Opatije Rajne Miloš u trajanju od 29. ožujka do 3. travnja 2016. 25 kazališnih programa za male i velike, dvije do tri predstave dnevno  u Zlatnoj dvorani hotela „Imperial“, Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ i  u još nekim pratećim prostorima, pokazat će nanovo da je nezavisna hrvatska  kazališna  scena raznovrsna, bogata i žilava, ma što joj nažao činili.

Prvi dan bit će u znaku zagrebačkog Kazališta „Mala scena“ koje dolazi s predstavama „Ne,ti ne! Ili o drugčijatosti“ i „Leticija i ljublist“. Kasno navečer Triko cirkus teatar izvest će „Soundtrack cabaret“. Predstave za djecu , osim spomenute „Ne, ti ne!“, uključuju uglavnom zagrebačke predstave: „To je to?Teatra Tirena, „Lisica i rodaStudija Kubus,“3 praščiceLutkarskog studija Kvak, „Neispričana bajkaUO Ruždjak i Perković, „Crvenkapica - tko se boji vuka još?Kazališta Tvornica lutaka, Pola polaTeatra Poco Loco,I drvo je bilo sretnoTeatra Exit, te one izvan Zagreba : „VrtuljakTeatra Oz, Mošćenička Draga, „Mali princTeatra 054, Osijek i „Alisa u zemlji čudesaTeatra Naranča, Pula.


Teatar Tirena: "To je to?"

 

Odrasli će moći vidjeti predstave  dosta raznolike po žanru, pristupu i temama, pa su na programu, uz dvije dvije već spomenute, sljedećih večeri „Nemreš pobjeć od nedjelje“ Ludens teatra, Koprivnica,te iz Zagreba  „Miris lovine“ Kazališta Moruzgva, Bitka na Neretvi“ MUO Bacača sjenki, „U agoniji“ PUK-a, „Loptice“ B GLAD produkcije, „FreeDA“, Sobe 2,Posljednja Freudova seansa“, Planeta Art i „SHAKEspeare na EXIT", Teatra Exit.

U novom programu pod nazivom „Ovo morate vidjeti“ nastupit će Ozren Grabarić uz glazbu Marijana Nekaka u predstavi „Dnevnik jednog luđaka“ u produkciji Moving Music Theatrea iz Bitole, Makedonija. U programu „Odabrao FEN“ gost će biti kultni književnik i prijatelj djece Mladen Kušec, a prateći program osmišljava Tvornica lutaka dvjema radionicama.

Posebnost opatijskog FEN-a je omogućavanje svim sudionicima da borave na Festivalu cijelo vrijeme, da se gledaju i razgovaraju, što je izuzetno važno za daljnje održavanje i procvat nezavisne kazališne scene. Autor vizualnog identiteta 5.FEN-a je labinski likovni umjetnik Zdravko Milić, a  uz spremnost festivalske ekipe, sigurno će u opatijskim izlozima procvjetati (propuhati) „tisuće fenova“( u značenju „sušila za kosu“).


Teatar EXIT: SHAKEspeare na EXIT"