BARBARA MATIJEVIĆ U GORGONI
6.3.2016. 0:30:14h
Da nije strašno, bilo bi komično
"I've Never Done This Before", Barbare Matijević šarmantna je predstava koja u okviru današnjice dobiva novu, zastrašujuću dimenziju
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"I've Never Done This Before" / Promo

Dobro znana umjetnica (plesna i šire) Barbara Matijević u suradnji s Giuseppeom Chicom kreirala je predstavu „I've Never Done This Before“,  koja je nakon prošlogodišnjih izvedbi u  Brussellesu i Parizu doputovala 28. veljače 2016. u dvoranu „Gorgona“ zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Na pozornici ispunjenoj razno-raznim tehnološkim pomagalima i nezaobilaznim velikim ekranom, umjetnica proučava fenomen povezanosti virtualnog i stvarnog svijeta, načine kojim YouTube potiče ljude na različite akcije.

U sat i pol trajanja predstave, Barbara Matijević nas odvodi u svijet apsurda (kako napraviti vlastitu ranu), tobožnje samopomoći (pribor za odstranjivanje noćnih mora napravljen od mekane hotelske papuče ukrašene šarenim žaruljicama), ukazuje na prednosti umjetno stvorenog iskustva nad osjetilnim (kamera iskrivljuje snalaženje u prostoru i daje iluziju letenja) i napokon nam dovodi „Zeleno čudovište“ sklopljeno od svjetlosnih kablova.

Dakako, u tami gledališta to sve djeluje duhovito i zaigrano, no kada se prisjetimo da uvelike hara ovisnost o virtualnom svijetu, o kompjutorskim igricama i nužnost da se stalno provjeravaju poruke i vijesti, onda ova šarmantna predstava dobiva novu, zastrašujuću dimenziju, prijetnju svijetom kojem ćemo teško umaći.

 

ImpressumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te s bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora navedenog uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali s izvorom Kritikaz.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem, odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se s uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal kritikaz.com koristite na vlastitu odgovornost.

© Domagoj Skledar & Igor Tretinjak, 2015 ~ 2019, All rights reserved