50. "BORŠTNIKOVA SREČANJA", IZLOŽBA
10.2.2016. 3:12:14h
Ne znate ih, a oni su zbilja kazališne face
Povodom 50-og rođendana "Borštnikovih srečanja", u Kulturno-prosvjetnom društvu „Slovenski dom“ u Zagrebu postavljena je izuzetno zanimljiva izložba portreta dobitnika te cijenjene kazališne manifestacije
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
Izložba u čast 50-og rođendana "Borštnikovih srečanja" / Slovenski dom

Prošle je godine u Mariboru obilježeno pedeset godina kazališne manifestacije „Borštnikov susret“ (Borštnikovo srečanje), nazvane prema glumcu Ignaciju Borštniku (1858.-1919.). Projekt je počeo kao Tjedan slovenskih kazališta, da bi se vremenom pretvorio u doista fantastičan kazališni praznik.

Posljednjih godina uz slovenska kazališta gostuju inozemna kazališta, mogu se vidjeti studentske predstave (što sjajna umjetnička direktorica Alja Predan smatra izuzetno važnim djelom Susreta, iako zbog organizacije često publika nije u mogućnosti vidjeti studentske produkcije), predstavljaju se knjige, redovito  održavaju razgovori o predstavama, „fokusira“ se kazalište pojedine zemlje – ukratko, „spada se s nogu“ ukoliko  želite  popratiti sve.

Prateći program bio je prošle godine i prigodna izložba  na kojoj su se mogli vidjeti dobitnici nagrade "Borštnikov prsten" s najvažnijim ulogama, te usporedno događanja u Mariboru u pojedinoj godini. 

Kako je Borštnik 25 godina glumio u Zagrebu i po nekim svojim najboljim ostvarenjima pripada hrvatskom glumištu, ne iznenađuje da se Kulturno-prosvjetno društvo „Slovenski dom“ iz Zagreba uključilo u obilježavanja pola stoljeća ove kazališne priredbe i to, dakako, uoči Kulturnog slovenskog praznika posvećenog pjesniku Francetu Prešerenu, 8. veljače.

Fotograf Ivan Vinovrški prikupio je fotografije svojih kolega koji su fotografirali portrete dobitnika nagrade „Borštnikov prsten“ od 1970. (Elvira Kralj) do prošle godine (Ljerka Belak). Hrvatski ljubitelji kazališta srest će tek neka poznata imena (najviše zahvaljujući filmu i televiziji), ali  imaju prilike saznati sva njihova imena do 20. veljače.

ImpressumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te s bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora navedenog uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali s izvorom Kritikaz.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem, odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se s uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal kritikaz.com koristite na vlastitu odgovornost.

© Domagoj Skledar & Igor Tretinjak, 2015 ~ 2019, All rights reserved