ODLAZAK NAJVEĆEG
Henryk Jurkowski - čovjek koji je lutku uzdigao u umjetničke visine
U nedjelju, 3. siječnja, napustio nas je Henryk Jurkowski, najveći europski i svjetski autoritet lutkarstva, autor brojnih kapitalnih djela u kojima je naizgled rubnu umjetnost uzdigao u zaslužene joj visine
Objavljeno: 4.1.2016. 5:59:58
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Henryk Jurkowski / Ballard Institute and Museum of Puppetry

Henryk Jurkowski, akademik, dramatičar, kazališni kritičar i znanstveni istraživač, povjesničar i teoretičar lutkarstva, rođen je 1927. godine u Varšavi. Radio je kao sveučilišni profesor na Varšavskoj kazališnoj akademiji, gdje je osnovao i vodio Odsjek za lutkarsku režiju, te na visokoj kazališnoj školi u Krakovu. Kao gostujući profesor predavao je na brojnim visokim školama i akademijama, između ostalih na École Superieure Nationale des Arts de la Marionnette, London Central School of Speech and Drama, potom na akademijama u Stuttgartu, Pragu, Sofiji i Chicagu. Također, otvarao je lutkarske tečajeve i kolegije diljem svijeta, od Meksika do Argentine.

Profesor Jurkowski ostavio je dubok trag i u Međunarodnoj lutkarskoj organizaciji UNIMA. Od 1972. do 1980. godine bio je njezin glavni tajnik, od 1984. do 1992. godine predsjednik, da bi iste godine dobio titulu počasnog predsjednika te krovne svjetske udruge lutkarstva.

Svim lutkarima, zaljubljenicima u lutku i lutkarstvo te studentima lutkarstva Henryk Jurkowski je alfa i omega povijesti i teorije lutkarstva. Svojim kapitalnim djelom "Povijest europskog lutkarstva" toj dotad rubnoj umjetnosti dao je dignitet i uzdignuo je u istinske umjetničke visine, gdje i pripada. U njemu, kao i u ostalim bitnim djelima, poput "Metamorfoza kazališta lutaka u XX. stoljeću" ili "Teorije lutkarstva", lutkarstvu je pristupio bez kompleksa svojstvenog "malima", istaknuvši neoborivu važnost lutke u povijesti i razvoju europskog i svjetskog kazališta. Lutke koja je ne jednom kroz povijest bila prvi izbor izvedbenih umjetnika, kroz koju se počesto moglo reći puno više nego bez nje, ali koja je katkad bila jedini partner očajnicima u pokušaju preživljavanja. Lutke kojoj je profesor Jurkowski u (bez)brojnim recima pristupio kao sebi ravnoj - objektivno i promišljeno, ne dajući joj lažna krila. Umjesto toga, puštao ju je da sama uzleti, da zanemari silu teže, taj uteg "običnih" glumaca, i uzdigne se u umjetničke visine gdje se osjeća najbolje.

Henryk Jurkowski bio je, poput nedavno preminulog Zvonka Festinija, istinski zaljubljenik u lutku i lutkarstvo, što pokazuje i strast koja ga je vodila da, usprkos poznim godinama i bolestima, posjećuje lutkarske festivale diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj i regiji.

Bio je veliki prijatelj i počasni predsjednik Savjeta festivala u Subotici, ali i rado viđen gost našeg PIF-a, više ga puta uveličavši kao gledatelj i predsjednik žirija. Iako zbog zdravstvenog stanja 2014. godine nije uspio uživo sudjelovati u Međunarodnom znanstvenom skupu "Europske odrednice pojma lutke i stručno lutkarsko nazivlje", u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku, svojim je tekstom podržao istraživačku inicijativu jedine akademije u regiji s lutkarskim programom. Time je još jednom potvrdio svoju neraskidivu vezu s lutkom koja lakoćom pobjeđuje i godine i bolesti. Čak i smrt, koja za Jurkowskog nije rastanak od lutke, već novi sastanak s tim drvenim bićem koje u smrti tek sniva, čekajući svog animatora. Od sad će to činiti u najboljem mogućem društvu.