NAJAVA NOVE SEZONE
GKL Split mudro doskočio najvećoj boljki domaćeg lutkarstva
Glavna karakteristika nove sezone u GKL Split spoj je promišljenosti i hrabrosti u odabiru redatelja, među kojima su se u društvo potvrđenih i gostujućih ugurale perspektivne redateljske nepoznanice
Objavljeno: 13.9.2015. 1:34:36
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Zašto je more slano? / gkl-split.hr

Prva ovosezonska premijera u Gradskom kazalištu lutaka Split bit će održana u petak, 17. rujna. Riječ je o predstavi "Zašto je more slano?", u režiji Mareka Bečke, češkog redatelja, predavača na praškoj akademiji i osnivača teatra "Buchty a Loutky" (u prijevodu "Kolači i lutke" - ime koje vrlo zgodno spaja slavnu lutkarsku grupu Petera Schumanna, "Bread and Puppet" i legendarnu izjavu Marije Antoanete, "Neka jedu kolače").

Kako stoji na stranicama teatra, Kolači i lutke su poznati po svojim turnejama diljem Europe, a na trailerima i fotografijama predstava uglavnom smo vidjeli tradicionalne češke marionete. Kako su marionete rijetke gošće naših lutkarskih kazališta, bilo bi nam jako drago vidjeti ih u rukama splitskih lutkara. A to bi bio i svojevrstan povratak korijenima, budući da je splitsko kazalište u povijesti bilo najdulje vjerno marioneti. No sve ćemo znati već u petak.

 Što se tiče sadržaja, riječ je staroj i svima znanoj priči o dva brata - bešćutnom bogatašu i siromahu koju po hranu za obitelj mora otići u sam pakao. Kreator lutaka i scenografije je Robert Smolik, a u predstavi glume i animiraju Branimir RakićAlin AntunovićPetar KonkojMilana Buzolić Vučica Milena Blažanović.

U drugoj premijeri GKL Split se vraća domaćim snagama. Riječ je o predstavi „Moj prijatelj Mačkodlak“ koja nastaje prema tekstu splitske spisateljice Olje Savičević Ivančević i u režiji splitskog redatelja Ivana Plazibata. Tekst o šestogodišnjoj Jelici koja kreće u bolnicu u posjet mami u društvu golemog čupavog prijatelja nagrađen je 2014. godine Malim Marulićem, a na javnom čitanju je zvučao izuzetno duhovito, igrivo i lutkovito (nudi puno prostora lutkarskoj igri). Dodatni adut na papiru je Tamara Obrovac, koja će uglazbiti songove Olje Savičević Ivančević. Premijera je najavljena za 7. listopada.

Osječki kutak

U prosincu će biti postavljena "Bajka o Divu Mrazu", koju će režirati Hrvoje Seršić i Katarina Arbanas, predavači na lutkarstvu, Umjetničke akademije u Osijeku. Bratislavskom đaku Seršiću i Arbanas, autorici prvog hrvatskog srednjometražnog lutkarskog filma "Jan putuje", ovo će biti redateljski prvijenac u profesionalnom kazalištu, no kako poznajemo njihov rad na Akademiji, s velikim nestrpljenjem iščekujemo splitskog Diva Mraza. Usput hvalimo odvažan odabir ravnateljice splitskog kazališta, Marije Tudor, jer je najvećem problemu hrvatskog lutkarstva - manjku lutkarskih redatelja, odlučila doskočiti bacivši se u potragu za novim imenima unutar svijeta lutkarstva, umjesto da, kao većina naših kazališta, igra na "ziher" i dovuče redatelja iz dramskog kazališta. Vrlo mudro, jer igra na ziher pokazala se (recimo to blago) tapkanjem na mjestu.    

 

Još jedna predavačica na UAOS zatvara premijerni popis nove sezone. Riječ je o našoj jedinoj diplomiranoj redateljici, Tamari Kučinović, koja je u Splitu režirala svoju diplomsku predstavu "Kako se vjetar spustio među ljude". Kučinović će u ožujku 2016. režirati lutkarsku predstavu za najmlađe „Ukradeno sunce (ili Krokodil Krokodilovič Krokodilov)“ prema stihovima jednog od najpoznatijih ruskih pjesnika za djecu Korneja Čukovskog.

Rezimiramo li sezonu prije sezone, zaključujemo da je najviše pažnje bilo usmjereno prema najvećoj boljki domaćeg lutkarstva - redateljima. Uz "sigurne izbore" - dokazane redatelje Plazibata i Kučinović, pružit će se prilika vrsnim lutkarima i lutkarskim pedagozima, ali redateljskim nepoznanicama te će se "oplemeniti" naš prostor češkom lutkarskom poetikom. Nadamo se da će se hrabrost i promišljenost pokazati dobitnom kombinacijom. Mi navijamo za to.