MALI MARULIĆ, KLAPA 2: "LJUBITI, SAMO LJUBITI"
8.4.2017. 6:19:07h
Igra po mjeri neodoljive Balogove ludičnosti
Teatar PocoLoco uspio je u predstavi "Ljubiti, samo ljubiti" pronaći izvedbeni ključ koji beskrajno zaigrane Balogove stihove ne sputava, već ih uzdiže, kreativno uzdižući time sama sebe
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Puž i Ružica / Teatar PocoLoco

Riječi, stihovi i rečenice Zvonimira Baloga u sebi skrivaju, ma što skrivaju, iz sebe šire, ječe i buče, silnu privlačnost i snagu koja zaigranošću, dovitljivošću, zvučnošću i ludičnošću osvaja prostore, auditivne i konkretne. Koliko je ta snaga dobrodošla čitateljima i slušateljima, toliko zna biti uteg kazalištarcima jer zna u sebe usisati scensku igru. Kako se to ne bi dogodilo predstavi "Ljubiti, samo ljubiti", Teatra PocoLoco (kritiku Olge Vujović pročitajte ovdje), autorski tim pametno je odlučio ne nadigravati se s Balogovim riječima, već im "biti u službi". No na vrlo mudar, promišljen i zaigran način.

Maja Katić tekst je oblikovala na Balogovim stihovima i rečenicama, u unutarnjem im planu davši prostor da se raskrile, dok ih je na makroplanu obuzdala čvrstim okvirom o junačiću Pužu zaljubljenom u djevojčicu Ružu. Iz te početne situacije izviru sve ostale - Ružici smeta Puževa kućica koja ga onemogućuje da izađe van u avanturu, da postane heroj, sportaš i ministar. Kako bi postao sve to i osvojio Ružičino srce, Pužić se prepusti na milost i nemilost zgodnim, nezgodnim i prezgodnim Balogovim riječima. Putem porušivši sve ograde, ali ne izgubivši samoga sebe niti sam dramski okvir. Štoviše, svojom elegantnom sporošću on povezuje i prepliće Balogove pjesme i stihove, lakoćom ih usisavajući u svoju ljubavnu priču.

Redateljica Renata Carola Gatica izvedbeni sloj predstave naslonila je na zvučnost Balogovih riječi, stavivši ih u prvi plan. Štoviše, svi ostali elementi scenske igre bili su u funkciji oživljavanja i pojačavanja riječi, njihova sadržaja, ritma i zvučnosti. Činili su to naglašenom mimikom, pokretom, plesom, pjesmom, scenskim rekvizitima... idući im niz i uz dlaku, komentirajući ih ironično, satirično, luckasto i ludično. Sve to rezultiralo je zgodnim i tek naizglednim paradoksom - "podčinivši" se i stavivši u službu riječi, sloj scenske igre nadrastao je poziciju puža, pardon, paža i svojom se privlačnošću, duhovitošću i vrckavošću izjednačio, a na mjestima i nametnuo auditivnom sloju, stvorivši s njim izuzetno zanimljivo izvedbeno tkanje.

Ključnu ulogu u finom i uravnoteženom ludičkom tkanju odigrali su (ponovo) Maja Katić i Bruno Kontrec koji su silnom energijom, zaigranošću i međusobnom suigrom stvorili dinamičnu, duhovitu, zabavnu i komunikativnu predstavu. Katić je likove gradila pomakom u karikaturu s naslonom na duhovito pojačanu mimiku, dok je Kontrec izuzetno duhovitog, toplog i šarmantnog puža obogatio odličnim pokretom i plesom koji osvajaju svojom prirodnošću i humornom crtom.

Važnu ulogu u razigranosti, ritmu i privlačnosti cjeline odigrali su vrlo zgodni i pamtljivi songovi (glazba Davorka Horvat) semplirani do auditivne punoće. Jasmina Kosanović i Božidar Raos oblikovali su scenu pomoću zgodnih pomičnih paravana dok su likove odjenuli u duhovitu ozbiljnost (Puž u odijelu s kućicom-ruksakom na leđima).

Zaključno, tim predstave "Ljubiti, samo ljubiti" uspio je pronaći izvedbeni ključ koji beskrajno zaigrane Balogove stihove ne sputava, već ih uzdiže, uzdižući time sebe sama.  

ImpressumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te s bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora navedenog uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali s izvorom Kritikaz.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem, odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se s uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal kritikaz.com koristite na vlastitu odgovornost.

© Domagoj Skledar & Igor Tretinjak, 2015 ~ 2019, All rights reserved