KD PINKLEC I LOFT: "S RAZLOGOM"
Šarmantna neverbalnost koja ruši granice
U predstavi 'S razlogom', Pinkleci i LOFT oblikovali su vrlo zanimljivu i izvedbeno razigranu neverbalnu priču koja slavi sasvim običan život, rušeći jezične i dobne barijere te za svaku publiku čuvajući poneki adut
Objavljeno: 13.2.2017. 23:59:43
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
"S razlogom" / Promo fotografija

Predstava " S razlogom", nastala u koprodukciji Pinkleca i LOFT-a (Lutkarske organizacije koju fakat trebamo), neverbalnim jezikom priča jednu naizgled običnu životnu priču koja se niže predvidljivim tijekom - od rođenja, igranja s plišanim zekom (koji se, kako junak raste, zgodno smanjuje), prvih rođendana i škole preko potrage za poslom i ljubavlju, čari mladih roditelja i razdvajanja od odraslog djeteta do posljednjeg plesa sa ženom, njenog te potom njegovog odlaska (uz osmijeh).

Sama životna priča junaka Veljka ne nudi velika iznenađenja te bi njena svedenost na osnovnu nit mogla zasmetati. No upravo u predvidljivosti i običnosti leži poruka priče da je svaki život, pa i onaj "najobičniji", vrijedan življenja i ovdje je s naslovnim razlogom. Ujedno, ta tematska uobičajenost samo je formalne prirode, budući da je na sceni vrlo zabavno razbijena duhovitim umecima i iznenađenjima, poput ženinog noćnog posjeta frižideru, što najavljuje njenu trudnoću.

Redateljica Morana Dolenc i izvođači Mario Jakšić, Petar Atanasoski i Bruno Kontrec scensku su igru vrlo zgodno razigrali, Veljka podijelivši na tri drukčija karaktera i različite priče iste cjeline. Jakšić je malenog Veljka tjelesno vrlo duhovito oblikovao, Atanasoski mladog Veljka obogatio uvjerljivim i duhovitim mimskim igrama i zavođenjem te druženjem sa ženom (Kontrec s dvodimenzionalnom maskom), a Kontrec ostarjelog junaka vrlo zgodno uveo u karikaturu (Jakšić s maskom kao supruga u odlasku).

Bruno Kontrec potpisuje i odličnu scenografiju koju tvori zid ispunjen vratašcima, pretincima i scenskim rekvizitima, poput sitne klupice i duhovito umanjene gajbe s pivom. Taj prostor izvođači su odlično oživili rastezanjem tjelesnost likova u njemu, poput sekretarice razdvojene na ruku koja lakira nokte i nogu na drugom kraju scene. Razvlačenjem, osim vrlo efektne komike, junakov je svijet pretočen u grotesku i farsu u kojoj nije lako igrati vlastitu ulogu, no koja nam, ako smo je igrali pošteno, pruži ponešto tuge i puno osmijeha.

Lako pamtljiva, fina i nježno razigrana glazba, koju potpisuju članice benda Meritas, s jedne je strane odlično pratila predstavu, stvarajući atmosferu sjete, potom komike uz povratak nostalgiji i sjeti, s druge strane povezavši sadržajne točke istim glazbenim temama.

Zaključno, predstava "S razlogom" vrlo je zanimljiva i izvedbeno razigrana neverbalna životna priča koja slavi sasvim običan život, rušeći jezične i dobne barijere te za svaku publiku čuvajući poneki adut.