FABRIZIO MONTECCHI NA AKADEMIJI ZA UMJETNOST I KULTURU
Mag kazališta sjena u Osijeku
Jedan od najvažnijih i najpoznatijih europskih majstora kazališta sjena, Fabrizio Montecchi, ovih dana na Akademiji za umjetnost i kulturu sa studentima animacije radi na projektu koji će se moći pogledati u petak 15. studenog u Avenue Mallu
Objavljeno: 13.11.2019. 1:22:06
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Patka, Smrt i tulipan" / lgl.si

Fabrizio Montecchi je scenograf, izvođač i redatelj u kazalištu sjena te umjetnički ravnatelj kazališta Gioco Vita iz Piacenze. Poznat je kao neumorni eksperimentator koji već 40 godina istražuje mistični, fantastični i snoviti potencijal sjena. Svjestan duhovnih korijena te kazališne vrste, koje ne zaboravlja u svojim predstavama, kombinira tradiciju i eksperiment, neumorno istražujući i uvodeći novine. Opće je prihvaćeno mišljenje da je kazalište Gioco Vita, na čelu s Montecchijem, potkraj 20. stoljeća zauvijek promijenilo svijet kazališta sjena.

Montecchijeve predstave s matičnim kazalištem, ali i kazalištima u Švedskoj, Finskoj, Belgiji, SAD, Škotskoj, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj, proputovale su svijet. Osječka publika prije nekoliko je godina na Lutkokazu imala priliku pogledati jednu od najboljih lutkarskih predstava posljednjih godina, Patka, Smrt i tulipan, koju je režirao  2014. godine u Lutkarskom kazalištu Ljubljana, dok je ove godine na SLUK-u gostovala predstava "Jakov Neustrašivi" u njegovoj režiji i izvedbi Kazališta lutaka Zadar. Zadarska, pak, publika, ovo je ljeto na 2. Mediteraneu mogla uživati u njegovoj predstavi "Dama iz Porto Pima".

Uz umjetnički rad, Montecchi se od 1993. bavi i pedagoškim radom, držeći majstorske radionice u kazalištima i akademijama širom svijeta, piše knjige i članke, postavlja interaktivne izložbe o kazalištu sjena. Pedagoški rad doveo ga je i u Osijek, točnije na Akademiju za umjetnost i kulturu gdje drži majstorsku radionicu za studente animacije, čiji rezultat će svi moći vidjeti u Avenue Mallu (ulaz kod dostavne zone) u  petak, 15. studenog u 16 sati. A rezultati njegovih majstorskih radionica u pravilu su izuzetna umjetnička djela.