ZA "VIJENAC" IZDVAJA IGOR TRETINJAK
Od PIF-a preko Rijeke do Splita u društvu vrhunskog featurea
U prvom broju Vijenčevih kazališnih preporuka naš Igor Tretinjak preporučuje 52. PIF, rođendansku sezonu GKL-a Rijeka, predstavu Domaši GKL-a Split i vruću jesen Dokumentarne radio drame Hrvatskoga radija
Objavljeno: 17.9.2019. 1:04:23
Izvor: matica.hr/Vijenac
Autor: Igor Tretinjak
"Seansa Bulgakov" / pif.hr

Napomena: najava je izvorno objavljena 12. rujna u Vijencu, br. 665-666

52. PIF, ZAGREB, 13–19. RUJNA

Do prije desetak godina zagrebačku kazališnu sezonu tradicionalno je otvarao omiljeni festival zagrebačkih kazalištaraca – PIF (najavu pročitajte ovdje). Vremena su se promijenila, titula miljenika počela je mijenjati vlasnike kao cipele, no PIF je i dalje tu. Otvara sezonu, istina, nešto tiše i povučenije, no i dalje vjerne publike osvaja lutkarskim kazalištem za djecu i za odrasle. I dok kvaliteta predstava varira ovisno o ponudi, jedno je konstanta – PIF je jedina prilika domaćim odraslim gledateljima da se (iznova) upoznaju s beskrajnim mogućnostima lutkarstva koje jednako zavodljivo progovara kroz lutku, predmet, masku ili sjenu o prijateljstvu i ljubavi, životu, patnji i smrti.

ROĐENDANSKA SEZONA GKL-a RIJEKA

Nastavljam u sličnom ritmu. Ponajbolje hrvatsko lutkarsko kazalište, GKL Rijeka, ove godine slavi 60. rođendan, i to na krilima čak trideset prošlogodišnjih nagrada.

A ako je suditi po programu, ovosezonski zbroj mogao bi biti još veći. Već prva sezonska premijera, „Flekavci“ autorice Nine Mitrović u režiji Renate Carola Gatica, miriše na hit.

Slijede je „Sretna kućicaIvane Đule i Milice Sinkauz, autorica prošlogodišnjega hita „Avanture maloga Juju“ u režiji Morane Dolenc te tri predstave u režiji odličnih slovenskih redatelja, Zorana Petroviča, Tina Grabnara i lutkarskog genijalca Matije Solcea za kraj. Svakom pravom lutkoljupcu Rijeka će ove sezone biti Meka.

DOMAŠI

Kad smo već na moru, isplati se potegnuti do Splita i splitskog lutkarskog kazališta, čijom večernjom scenom već neko vrijeme vlada mlada glumica Ana Marija Veselčić sa svojom toplom, duhovitom i emocionalnom monodramom „Domaši“ (Igorovu kritiku pročitajte ovdje). U neodoljivih sedamdesetak minuta Veselčićeva gradi i duboko u gledatelje upisuje svijet doma za nezbrinutu djecu i njegovih junaka domaša, velikom lakoćom glume šećući kroz događaje, likove i emocije, od osmijeha i pjesme do tuge.

DOKUMENTARNA RADIODRAMA

Kako bi ovo kazališno putovanje od Zagreba preko Rijeke do Splita bilo potpunije, preporučam vam da sate na putu ispunite slušanjem dokumentarnih radiodrama Hrvatskoga radija na njihovu podcastu ili arhivu.

Ovih dana premijeru je doživjela zanimljiva „Dokolica kapetana Hostea“ autorice Silve Ćapin, koja je ušla u program ovogodišnje Prix Europa. Želite li nakon nje uroniti u sjetom i nostalgijom omotano djetinjstvo, tu je odlična dokudrama Nikice Klobučara o Anđelki Martić, dok će vas u sasvim drukčije raspoloženje uvući snažna i ganutljiva radiodrama Hrvoja IvankovićaOvo je ratni dnevnik – izvještava Pavo Urban“.