ZAGREB I SISAK, 13. DO 19. RUJNA
Kritikazov vodič kroz 52. PIF
Od 13. do 19. rujna u Zagrebu i Sisku održat će se 52. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF, a mi vam donosimo kompletan vodič kroz predstave u konkurenciji
Objavljeno: 11.9.2019. 2:04:41
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Saloma Oscara Wildea" / pif.hr

Petak, 13. rujna

20.00 sati, dvorana Kulturnog centra Travno – SVEČANO OTVORENJE 52. PIF-a (ulaz s pozivnicom)
„JAKOV NEUSTRAŠIVI“, KL Zadar

Režija i dramatizacija: Fabrizio Montecchi
Igraju: Vjera Vidov, Dominik Karakašić
O predstavi: Pričati o smrti uvijek je teško, no predstava „Jakov Neustrašivi“ približava ovu tematiku na nježan i postupan način kroz animaciju, glumu i teatar sjena. U središtu priče je dječak Jakov koji je, da bi spasio svoju bolesnu baku, pokušao nadmudriti smrt.
Dob: 7+

Subota, 14. rujna

20.00 sati, dvorana Kulturnog centra Travno
„SALOMA OSCARA WILDEA“, Državno regionalno kazalište lutaka Orenburg, Rusija

Temeljeno na drami Oscara Wildea
Režija: Oleg Zhyugzhda
Igraju: Larisa Mikina, Artyom Artemiev, Elena Smirnova, Ivan Panin, Larisa Lomakina, Alexander Kazimirsky
O predstavi: Saloma je priča o biblijskoj princezi koja je za svoj ples dobila glavu proroka na pladnju. U svjetskoj umjetnosti i kulturi Saloma simbolizira fatalnu ženu. Drama je od svog začetka godinama bila zabranjena i u Engleskoj i u Rusiji. Ova priča omogućuje vrlo dramatično tumačenje koje navodi na razmišljanje o posljedicama umjetnosti pod utjecajem zlih sila.
Dob: 16+

Nedjelja, 15. rujna

11.00 sati, Kulturno informativni centar
DOVIĐENJA“, Kazalište lutaka Ljubljana, Slovenija

Autor: Ulf Nilsson
Režija i vizualno oblikovanje: Jasna Vastl
Igraju: Brane Vižintin, glas na hrvatskom: Aja Kobe
O predstavi: Poetska lutkarska minijatura „Doviđenja“ ne daje odgovore. Kroz perspektivu djeteta nježno nas uvodi u priču koja nam suptilno pokazuje da je smrt prirodan dio života. Predstava je nadahnuta jednom od najnagrađivanijih i najprodavanijih slikovnica švedskog autora Ulfa Nilssona. Dob: 5+

18.00 sati, Zagrebački plesni centar
„POP UP, CRTANI FOSIL“, Teatro delle Briciole, Italija

Ideja i realizacija projekta: I Sacchi di Sabbia,
Autori: Giovanni Guerrieri i Giulia Gallo u suradnji s Giuliom Solano
Igraju: Beatrice Baruffini / Francesca Ruggerini, Chiara Renzi / Serena Guardone.
O predstavi: Predstava dovodi 3D slikovnicu na pozornicu i prikazuje pustolovine papirnatog djeteta i enigmatske sfere, njihov odnos ostvaren putem ritma, boje i zvuka, njihov susret te zrcalnu sliku i transformacije njihovog odnosa. Šarene Pop Up ilustracije nižu se jedna za drugom tijekom predstave i potiču javljanje snažnih osnovnih emocija i stvaranje veza između osjećaja, oblika i boja.
Dob: 3+

20.00 sati, tunel Grič
„SEANSA BULGAKOV“, Kazalište lutaka Ljubljana, Slovenija (14+)

Režija i adaptacija: Matija Solce
Igraju: Gašper Malnar, Miha Arh, Filip Šebšajevič k.g.
O predstavi: „Seansa Bulgakov“ rekonstrukcija je romana, a temelji se na dinamici kontrasta između burleske i apstraktnih slika teatra objekta koji nastaju na ruševinama zbunjenosti nakon postupaka Sotone i njegovih suradnika. U svojoj fragmentaciji i ritmičnosti riječi, gesta i zvukova predstava kombinira asocijacije na današnji opsjednuti svijet i tragičnu stranu svakog čovjeka i njegovih problema, strahova i želja. Troje glumaca, animatora i glazbenika gledatelje stavlja u ulogu očevidaca koji svjedoče događajima i vode ih kroz određene interpretirane slike romana dinamičnim tempom. Dob: 14+

Ponedjeljak, 16. rujna

11.00 sati, dvorana Kulturnog centra Travno
„MALI RAKUN“, Gradsko kazalište lutaka Split, Hrvatska

Autor: Ljudmila Fedorova
Režija: Ljudmila Fedorova
Igraju: Petra Kovačić, Andrea Majica, Ivan Medić, Tvrtko Štajcer / Franjo Đaković, Željana Cvitanović, Zdeslav Kukoč
O predstavi: Hrabri mali Rakun kreće u potragu za trskom za večeru, no na putu će ga mnoge životinje upozoriti na Onoga Koji Sjedi u Jezercu. Tko je Onaj? Je li prijatelj ili neprijatelj? Je li ratoboran ili miroljubiv? I, u konačnici, je li odgovor na prethodna pitanja u Njemu ili u nama?
Dob: 3+

12.00 sati, Kazalište 21, Sisak
„IZMIŠLJENA PRIČA“*, Bait 9, Izrael

Režija: Yael Erlich Morag
Autori i izvođači: Rina Pinchover, Hadas Tzadik
O predstavi: Riječ je o suvremenoj adaptaciji klasične bajke „Trnoružica“ ispričanoj s pomoću lutaka, vune i pokreta. Tkanje radnje čine pokreti dviju glumica i njihovih suknji. Za vrijeme predstave suknje se preobražavaju iz odjevnih predmeta u dijelove scene, iz opuštenosti u opasnost, iz opasnosti u dubok očaravajući san.
Dob: 3+

17.00 sati, KUNST Teatar
„SNJEŽNA KRALJICA“, Kazalište lutaka Maribor, Slovenija

Autori: Tin Grabnar, Nina Šorak, temeljeno na motivima bajke Hansa Christiana Andersena
Režija: Tin Grabnar
Igraju: Barbara Jamšek, Miha Bezeljak
O predstavi: Naši glavni likovi Gerda i Kay brat su i sestra. Jedne večeri njihovi roditelji odlaze na ples. Starija bi se sestra trebala brinuti o svom mlađem bratu, no on čudom nestaje. Otela ga je Snježna kraljica. U toj beznadnoj situaciji Gerda odlučuje zaputiti se na Sjeverni pol. Putem se mora suočiti sa svojim strahovima. Ova je predstava kombinacija stolnih lutki, pripovijedanja i zvučnog kazališta. Uz pomoć zvuka koji proizvode različiti predmeti, animatori nadahnjuju našu maštu.
Dob: 5+

20.00 sati, Zagrebački plesni centar
„SIMIN I FARZAN“, MaaHee Theatre Group, Iran

Priča je adaptacija poeme Ruslan i Ljudmila Aleksandra Sergejeviča Puškina
Režija, autorica: Fahimeh Abedini
Igraju: Fahimeh Abedini, Sadeq Sadeqi-pour
O predstavi: Simin i Farzan predstava je s papirnatim lutkama koja se temelji na Puškinovoj poemi „Ruslan i Ljudmila“, no u iranskom okruženju. Iranske ilustrirane knjige iz doba Kadžarskog Carstva (1789. – 1906.) poslužile su kao inspiracija za lutke, a predstava je popraćena i tradicionalnom iranskom glazbom. Predstava počinje ceremonijom vjenčanja. Simin i Farzan upravo se trebaju vjenčati. U Simin su zaljubljena druga dva udvarača koja se također žele oženiti njome. No dogodi se nešto neočekivano i Simin nestaje. Farzan i druga dva udvarača kreću u potragu.
Dob: 16+

Utorak, 17. rujna

11.00 sati, dvorana Kulturnog centra Travno
„IZMIŠLJENA PRIČA“*, Bait 9, Izrael 

17.00 sati, Glazbeni paviljon Zrinjevac
„WAYKARU“*, Imagicario, Kanada 

O predstavi: Waykaru, divovska lutka na štulama, razigran je i ekstravagantan lik iz nekoga drugog svijeta. Iako malo nespretan zbog svojih dugih nogu i repa, Waykaru je vrlo uzbuđen što otkriva svijet oko sebe. Uživa u interakcijama s ljudima, vrlo je društven i razigran! U njegovim je očima naš svijet vrlo intrigantan!
Dob: za djecu i odrasle

18.00 sati, Zagrebački plesni centar
„NEBO ZA MEDVJEDE“, Teatro Gioco Vita, Italija

Režija i scenografija: Fabrizio Montecchi
Igraju: Deniz Azhar Azari, Andrea Coppone
O predstavi: Priča prati medvjeda koji nakon dugog zimskog sna i ukusnog obroka odluči da bi zaista želio postati tata. Nakon duge potrage dolazi do zaključka da odgovor leži na nebu. Priča također prati medvjedića koji je vrlo tužan nakon smrti svoga djeda. Nakon što mu mama kaže da je njegov djed bio jako umoran i da je sada sretan na nebu za medvjede, medvjedić se otisne u svijet… Čini se da beskonačno nebo skriva odgovore na pitanja obaju protagonista. Uskoro doznaju da se rješenje ipak nalazi vrlo blizu, na zemlji.
Dob: 3+

19.00 sati, Glazbeni paviljon Zrinjevac
„WAYKARU“*, Imagicario, Kanada

Srijeda, 18. rujna

11.00 sati, dvorana Kulturnog centra Travno
„DO VIĐENJA“, Kazališna družina Pinklec, Hrvatska

Autor: Marianne Dubuc i Tanja Novak
Režija: Romano Bogdan
Igraju: Davor Dokleja, Karolina Horvat, Mario Jakšić
O predstavi: Kroz topao sadržaj o zbližavanju i rastanku glavnih likova, lava i ptičice, na djeci razumljiv i katarzičan način, predstava problematizira ključne razvojne faze u životu svakog djeteta –  privrženost i separaciju.
Dob: 3+

17.00 sati, Glazbeni paviljon Zrinjevac
„WAYKARU“*, Imagicario, Kanada 

18.00 sati, dvorana F22
„STARA VJETRENJAČA“, Regionalno akademsko kazalište lutaka Hmeljnicki, Ukrajina

Autor: Hans Christian Andersen
Režija: Sergii Bryzhan
Igraju: Nataliia Bryzhan, Olha Bryzhan, Andrii Zaslavskyi
O predstavi: Glavni je lik u priči stara vjetrenjača koja je ujedno i dom skupine ljudi. Vjetrenjači je stalo do ljudi, proizvodi brašno, peče kruh, hrani ih, odgaja djecu, štiti ih od lošeg vremena, kiše i snijega i grije ih kad je hladno. Stara je vjetrenjača mislila da je dio te velike obitelji. No nakon što su ljudi odlučili da je vjetrenjača stara, došlo je vrijeme za izgradnju nove vjetrenjače... Umjesto riječi, u predstavi emocionalni teret nose brojne ukrajinske narodne pjesme zbog čega u predstavi mogu uživati svi, bez obzira na to kojim jezikom govore. Predstavu izvode tri glumca. Koristi se tehnika crnog kazališta.
Dob: 5+

Četvrtak, 19. rujna

11.00 sati, Dječje kazalište Dubrava
„KOMADIĆ“, Državno kazalište lutaka - Burgas, Bugarska

Autor: Shel Silverstein
Režija: Vesselin Boydev
Igraju: Aleksandra Ilieva-Eneva, Ivaylo  Enev
O predstavi: Dovedeni ste u svijet put opasnosti. Ne znate zašto ste došli tamo ni kamo idete. Oslanjate se jedino na svoju intuiciju. Ona je Vaš vođa koji Vam pomaže nastaviti svoj put kako biste stigli… Koliko ćete daleko uopće stići?
Dob: 8+

20.00 sati, dvorana Kulturnog centra Travno
DODJELA NAGRADA I ZATVARANJE 52. PIF-a
„BAJKA O RIBARU I RIBICI“*, Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac, Hrvatska

Autor: A.S.Puškin / Ana Prolić
Igraju: Lovorka Trdin, Andro Damiš
O predstavi: Na žalu sinjega mora, u staroj kolibi od gline, skromno i skladno živjeli su Starac i Starica. Starica je ostajala na pragu, na žalu i prela pređu. Stvarala je niti kojima su vješto i s ljubavlju, tkali svoj život, iz dana u dan. Starac je napuštao žal i odlazio na morsku pučinu loviti. Donosio je sunce, more, vjetar, zemlju (a ponekad i pokoju ribicu), kojima su, iz dana u dan, hranili svoj život. Proživjeli su tako, isprepleteni jedno s drugim, upleteni u disanje mora, mnoga ljeta...
Dob: 5+