SCENA F22, 17. LISTOPADA, 20h
Studenti osječke akademije u potrazi za krivcima među nama
U subotu, 17. listopada Scena F22 u Zagrebu ugostit će studente druge godine glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku, koji će izvesti predstavu "Naš razred" autora Tadeusza Słobodzianeka
Objavljeno: 13.10.2015. 6:41:18
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Naš razred / Kristijan Cimer - kcimer.pro-art.hr

Predstava "Naš razred", autora Tadeusza Słobodzianeka, nastala je u okviru  kolegija Rad s partnerom (radnja) pod mentorskim i redateljskim vodstvom Jasmina Novljakovića uz asistenciju Katice Šubarić.

U predstavi igraju Josipa Oršolić, Katarina Šestić, Lovorka Trdin, Zdenka Šustić, Antonia Mrkonjić, Mirna Ostrošić, Marijan Josipović, Marko Capor, Gabrijel Perić i Lino Brozić, a kostimografiju potpisuje Zdenka Lacina. Zagrebačka publika moći će je pogledati 17. listopada u 20 sati na Sceni F22 u Frankopanskoj ulici 22.

Naš razred je komad koji govori o konkretnom zločinu u mjestašcu Jedwabnom (iako ga autor nigdje ne spominje), ali i o svim zločinima u svim mjestima svijeta kojima su prolazili ratovi. Prolazili, a prolaze i danas.

Više o komadu i autoru pročitajte iz nešto skraćenog teksta dramaturga, kazališnog kritičara i književnog prevoditelja Mladena Martića:

"Dana 10. srpnja 1941., za vrijeme njemačke okupacije, u slikovitom poljskom mjestašcu Jedwabno, smještenom usred prelijepih mazurskih jezera i šuma, dogodio se užasan zločin. Skupina mještana, Poljaka, zatvorila je skupinu svojih sumještana, Židova, u štagalj, polila ih kerozinom i žive spalila.

Iako su istragu vodile poljske (komunističke) vlasti 1949. godine te strogo kaznile nekoliko počinitelja, a u razdoblju od 1960. do 1975. i njemačke, o užasnom se događaju šire počelo raspravljati tek 2000. godine kada je američko-poljski povjesničar Jan T. Gross objavio opsežnu monografiju znakovita naslova Susjedi.

"Tada su se povjesničari bacili na posao, moralisti na moraliziranje, političari na kajanje ili proklinjanje. Zašto? Budući da je temeljni motiv na trenutke bijesne rasprave, rasprave golema dosega, bilo ustanovljenje krivnje. Krivnja, pak, u Poljskoj, zemlji koju je povijest osobito iskušavala, uvijek je dotad pripadala neprijateljima: Nijemcima, Rusima ili Šveđanima” (Leonard Neuger).

Sličnih je zločina bilo i na našim stranama. U II. svjetskom ratu, ali i posljednjem, koji smo ne baš sretno nazvali Domovinskim. Slično su tekle i rasprave, licitacije s brojkama, optužbe i protuoptužbe, isprike i njihova odbijanja. Krivnja je i u nas uvijek dosad pripadala isključivo neprijateljima. No, i mi smo počeli shvaćati da je ima i na nama.

Autor teksta,Tadeusz Słobodzianek (60) poljski je dramatičar, dramaturg, kazališni redatelj i kritičar. Studirao je teatrologiju na Jagiellonskom sveučilištu u Krakovu. Kao dramatičar debitirao je 1980. komadom za djecu Jesenska bajka, kao redatelj Osmedejom Mirona Białoszewskog u Kazalištu lutaka u Białystoku.

Suosnivač je Teatra Wierszalin koji istražuje umjetničku baštinu pograničja europske civilizacije, a na stanoviti način nastavlja poetike Grotowskog i Kantora. Posljednjih godina vodi varšavski Laboratorium Dramatu, značajno kazališno, istraživačko i edukativno središte, koje koristi dramu kao medij za izgradnju društvenoga dijaloga.

Naš razred napisan je 2008., a praizveden 2009. u National Theatreu u Londonu. Poljska praizvedba održana je 2010. u varšavskom Teatru na Woli. Iste godine komad je osvojio najvažniju poljsku književnu nagradu Nike, kao prvi nagrađeni dramski tekst u dvadesetogodišnjoj povijesti toga prestižnog priznanja".