15. VELESAJAM KULTURE I 5. MULTIMEDIJALNA KOLIBA, SC, 14.-16. 6.
Ludo dobar multimedijalni tulum za sve
Od 14. do 16. lipnja u SC-u će se održati Velesajam kulture u sklopu kojega će Multimedijalna koliba u formi retrospektive, kratkog filma, piknika, koncerta, zajedničkog kuhanja i noćnih razgovora proslaviti peti rođendan
Objavljeno: 12.6.2018. 3:46:21
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
Introspekcije / Promo

Velesajam kulture ove godine slavi petnaesti rođendan, a naglasak programa bit će na street art umjetničkom izričaju koji se unutar Studentskog centra profilirao kao jedna od konstantnih točaka sastajanja kako umjetnika tako i publike. Kao i uvijek, velesajamski pristup karakteriziraju suradnje, a kroz radionice sadašnje i buduće studente OKO & Lunar upoznat će sa svojim radom i tehnikama koje koriste, a kroz više dana zbivanja nove murale radit će naši stari znanci: Lunar u suradnji s Ronaldom Aleksanderom Lindgreenom i Miljenkom Bengezom te Chez, Sarme i novosadski gost Piros kao dio projekta Opens na putu.

U suradnji s Udrugom Smokvica organizirana je jednotjedna radionica skejta za najmlađe. Ovim festivalskim dijelom najavljujemo i nastavak velesajamskih aktivnosti kroz nastavak uređenja vanjskih prostora i rada na pričama o street artu tijekom cijele godine. Program Velesajma kulture pogledajte ovdje.

U petak i subotu će u sklopu Velesajma kulture Multimedijalna koliba proslaviti svoj peti rođendan. Riječ je o umjetničkoj organizaciji koju vode plesna umjetnica Zrinka Šimičić Mihanović i dramaturginja i radiofoničarka Pavlica Bajsić Brazzoduro.

Koliba pod svojim imaginarnim krovom nudi utočište autori(ca)ma iz raznorodnih  djelatnosti, s ciljem stvaranja zajedničkih projekata i poticanja intermedijalne, interdisciplinarne i intergeneracijske suradnje, kontinuiteta i zajedništva.

"Improspekcije" i "Plan za bijeg" višegodišnji su programi Kolibe, a "Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)", "Nestajanja", "Eter nad Berlinom", "Ja pa ti pa mi" samo su neke od plesnih i radiofonijskih predstava koje stvaraju za djecu i odrasle.

Sva događanja na 5. Multimedijalnoj kolibi osim "Hoerspiela“ (Igorovu kritiku pročitajte ovdje) su besplatna. Ulaznice za „Hoerspiel“ koštaju 60kn (45kn za student(ic)e i umirovljene), dok je ulaznica za subotnje dječje predstave jedno povrće za kuhanje.

Ulaznice, besplatne ili ne, rezervirajte na multimedijalnakoliba@gmail.com ili 091/7500127.

U nastavku pogledajte program 5. Multimedijalne kolibe:

Petak, 15. lipnja
17:00 PORCULAN / 30min, Polukružna dvorana / Iz ciklusa "Plan za bijeg" 2014.
Tekst: Dubravko Mihanović, režija: Mislav Brečić, izvode: Zrinka Šimičić Mihanović i Stanislav Kovačić, glas: Rakan Rushaidat
Béla Hamvas, Ivan Ladislav Galeta na biciklu, Benares – grad gdje mrtve spaljuju na ulicama, jedno drvo s kojeg pada lišće, “Slovačka suita za mali orkestar”, trgovci s Dalekog istoka i otkriće izrade “bijelog zlata” u Dresdenu, Beč kao “radosna apokalipsa”, Kris Kristofferson i Schieleov “Pogled s leđa na polugolu ženu s odjećom”, djeca, stara vremena i daleki put koji sliči bijegu... Minijatura za plesačicu i glazbenika, “Porculan” kao tekst traži put između poetizirane proze, biografskog zapisa i putopisa. I ne pronalazi ga. Ono najintimnije, kao i uvijek, ne događa se u rečenicama, već u pukotinama između izgovorenih riječi, viđenih gradova, utisnutih dojmova i potisnutih osjećaja.

18:00 NE MOGU NASTAVITI. NASTAVIT ĆU. /30min, Polukružna dvorana/         
Iz ciklusa "Plan za bijeg" 2016.
izvodi: Marija A. Šegvić, režija: Hrvoje Korbar, dramaturgija: Sunčica Sodar, zvuk: Antonija Bačić, Dino Brazzoduro
Posljednja rečenica posljednjeg romana Beckettove Trilogije postaje i prva rečenica i polazišna točka. Kako nastaviti kad se više ne može nastaviti? Kako govoriti kad se ne smije govoriti, kad se ne može govoriti i kad se nema kome govoriti? Beckettovo lice ostvaruje svoju egzistenciju u govoru, u osluškivanju šumova, koraka, tišina, vlastitog i tuđeg glasa, u maštanju o novim mjestima i krajolicima iz prošlosti. Ono se odupire samoći, odupire se tišini, odupire se prijetnji nestajanja i odumiranja.

20:30 HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)  / 80min, Polukružna dvorana, uzrast: 7-107, ulaz: 50kn / 60kn/
kazališna priča o misteriju i romantici ranih dana radija.
U mjesecu njegovog rođendana, organiziramo posebnu izvedbu hršpilašu Anti Perkoviću (1973.-2017.) u spomen uz izložbu njegovih knjiga i albuma.  Sav prihod ide u dobrotvorne svrhe.
Izvode: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ljubica Letinić, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Matija Antolić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić, Nina Bajsić, Pavlica Bajsić Brazzoduro uz snimku glasa Ante Perkovića, oblikovanje zvuka: Dino Brazzoduro, Ivan Zelić, Ljubica Letinić, oblikovanje svjetla: Marino Frankola
"HOERSPIEL funkcionira na puno razina. Mislim da nas prije svega uči da ponovo otkrivamo slušanje. Ne samo radijskih sadržaja nego i drugih ljudi i riječi i značenja i zvukova koji su oko nas ali smo ih prestali primjećivati. Zbog ovog vremena u kojem je slika toliko dominantna, mi najčešće uši gotovo i ne koristimo. Zato kroz HOERSPIEL mi pokušavamo ljudima otvoriti taj prostor maštanja, prostor interpretacije, prostor zamišljanja stvari koje čuju. (…)” Ante Perković ( iz intervjua na Radio Studentu, 2016.)

22:00 KOLIBINIH 5: UTOČIŠTE ILI BANANA? /u dvorištu/
Noćni razgovori uz projekcija kratkog filma
O plesu se uvijek govori kao o nečemu što nastaje i nestaje. Radijske valove također odašiljemo i gubimo. A umjetnički radio se danas ponajviše veže uz pojam "nestajanja".  U Kolibi ga ne žalujemo nego tražimo na drugim mjestima, van čvrste radijske kutije.
Na okruglom stolu sudjeluju umjetničke voditeljice Multimedijalne kolibe Zrinka Šimičić Mihanović i Pavlica Bajsić Brazzoduro, stalni suradnici i suradnice, studentice i studenti uključeni u naše projekte te naša draga publika.
Razgovor moderira kazališna kritičarka Anđela Vidović, a autor kratkog filma je Mario Borščak.

Subota, 16. lipnja
11:00 JA PA TI PA MI: SADI GRADI / 30min, Polukružna dvorana, uzrast 4+/ premijera
autorica koncepta: Zrinka Šimičić Mihanović, izvođačice i autorice glazbe i plesa: Davorka Horvat i Ivana Pavlović, autorica scenografije i rekvizita: Tena Letica, dramaturški suradnik: Dubravko Mihanović
Epizoda ”Sadi gradi”, kao dio serije ”Ja pa ti pa mi”, poziva na razmišljanje o sukobu između civilizacije i prirode, te o nužnosti otvaranja prema drugome i drugačijem. Dok jedna izvođačica otjelovljuje princip gradnje, poduzetništva, konkretnih rezultata, privatnog vlasništva, druga zastupa prirodu, otvoreni prostor, slobodu umjetničkog izražavanja te zajedništvo. Svaka od njih u svom pristupu ponekad je isključiva no, kroz susret, obje otkrivaju ljepotu i zanimljivost druge te sreću koju prijateljstvo i dijeljenje donosi.

12:00 DRVO JE PJEVALO / 45min, Polukružna dvorana/ uzrast 3-12/ pretpremijera
Drvo je pjevalo” autorski je projekt studenta režije Hrvoja Korbara, studentice dramaturgije Nine Bajsić, violončelista Stanka Kovačića, studentice violine Jasmine Bojić i glumice Marije Šegvić.
”Drvo je pjevalo” predstava je o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi.
U realnosti u kojoj smo svakodnevno bombardirani vizualnim informacijama čime je naš senzorni aparat prestao biti osjetljiv na zvuk - jedna od osnovnih ideja predstave jest povratak umijeću i važnosti slušanja te osvještavanje svega što putem slušanja možemo spoznati, osjetiti i doživjeti.

13:00 KOLIBIN PIKNIK /dvorište ispred &TD-a/
Piknikovanje sa suradnicima i suradnicama Multimedijalne kolibe!
program:
Koncert dramaturginje i pjesnikinje Nine Bajsić uz gostovanje Dina Brazzodura i još nekoliko glazbenika/ica radiofonijskog ansambla Multimedijalne kolibe
"Što ima za ručak?", kulinarski performans Ane Horvat
Ponesite malo povrća za Anin performans kuhanja (paprike, patlidžani, tikvice, mrkva, rajčica, krastavci, celer, brokula, zelena salata, gljive, poriluk). Može i vrhnje za kuhanje i grahorice (isključivo već kuhane, konzervirane), sirevi, slanina, voće, orašasti plodovi, zaleđeni bob. Preuzimanje namirnica 11:00 - 12:00 a potom zajedničko kuhanje do 14:30.

17:00 NESTAJANJA, somatski susret izvođača i gledatelja /50min, Francuski paviljon/
autorice plesa i izvođačice: Tamara Curić, Lana Hosni, Roberta Milevoj, Ivana Pavlović, Zrinka Šimičić Mihanović, Nastasja Štefanić; autor zvuka: Roko Crnić
Predstava "Nestajanja" gradi se na somatskom iskustvu izvođača, kao i gledatelja.
Zanima nas pojedinačno i osobno koje izranja iz općeg i univerzalnog. Krećemo od jedne, prve stanice iz koje smo nastali, kao pojedinci i kao vrsta te, putujući dubinama različitih struktura i procesa koji nas čine onime što jesmo, stvaramo ples.