GOSTOVANJE UAOS U ITALIJI
Poetični "Fragile" kao šlag na torti velikog lutkarskog projekta
Od 28. lipnja do 2. srpnja u talijanskom gradu Cividale del Friuli održano je finale europskog lutkarskog projekta 'All Strings Attached', čiji je vrhunac bila premijerna izvedba predstave 'Fragile', studenata i profesora Umjetničke akademije u Osijeku
Objavljeno: 5.7.2017. 4:06:49
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
"Fragile" / Promo fotografija

Veliki lutkarski projekt Kreativne Europe, All Strings Attached, stigao je do svog finala koji se od 28. lipnja do 2. srpnja 2017. godine odigrao u talijanskom gradiću Cividale del Friuli, kao uvod u festival Mittlefest. U sklopu tog putujućeg lutkarskog mini festivala talijanska publika mogla je pogledati izložbu "Pioniri europskog lutkarstva" i njene stalne pratilje, predstave "Od 3 do 93. Veličanstveno djelo" kazališta Cassiopea iz Italije, "Doktor Faust" Lutkovnog gledališta Ljubljana iz Slovenije i "Duh lutkarske prošlosti", kazališta Títeres Etcétera iz Granade, Španjolska. Također, mogla je sudjelovati u brojnim seminarima i radionicama lutkarskih znalaca i stručnjaka. 

Ono što ovu stanicu čini posebnom premijera je predstave "Fragile", studenata i profesora Umjetničke akademije u Osijeku. Predstava je rasla usporedo s projektom, crpeći inspiraciju iz života, životnih okruženja i djela trojice pionira europskog lutkarstva. Riječ je o ocu slovenskog lutkarstva Milanu Klemenčiču, jednom od najslavnijih imena u povijesti lutkarstva Talijanu Vittoriju Podrecci i pioniru španjolskog umjetničkog lutkarstva te vrlo važnoj osobi španjolske avangarde Hermenegildu Lanzu.

Umjesto da se naslone na biografske elemente lutkarskog trija, osječki studenti i profesori okrenuli su se njihovim lutkama, progovorivši o krhkosti i ranjivosti lutkarstva. Predstava je oblikovana kao niz etida koje povezuje ključno pitanje - kako se lutka osjeća kad je odbačena, ugrožena i nevoljena, zaključana u kofer i zaboravljena? Poetičnost predstave, elegantna sjeta i odlična (vizualna) rješenja osvojili su uglavnom stručnu publiku, opravdavši visoka očekivanja te na najbolji mogući način zaokuživši projekt. Ujedno stvorivši čvrst most između prašinom omotane povijesti lutkarstva i umjetnički žive i žilave sadašnjosti s jasnim pogledom prema budućnosti.

Režiju predstave potpisuju Tamara Kučinović i ansambl koji čine studenti Ivana Vukićević, Antonio Jakupčević, Ines Zmazek, Krešimir Jelić, Anamarija Jurišić i Hana Kunić te profesori i asistenti na odsjeku lutkarstva Maja Lučić Vuković, Hrvoje Seršić, Nenad Pavlović i Katarina Arbanas. Autorica vrlo zanimljive scenografije je Alena Pavlović koja s Damirom Šafarom potpisuje i izradu.

U dvogodišnjem projektu "All Strings Attached", uz Cividale  del Friuli kao nositelja, sudjelovali su Lutkovno gledališče Ljubljana, Títeres Etcétera iz Granade i Umjetnička akademija iz Osijeka.