U REŽIJI NAGRAĐIVANE LJUDMILE FEDOROVE
Omiljeni lik malih Šveđana i Rusa kreće u osvajanje Zadrana
U srijedu, 1. ožujka, u Kazalištu lutaka Zadar održat će se premijera predstave 'Karlson s krova' koju je po tekstu Astrid Lindgren dramatizirala i režirala nagrađivana redateljica Ljudmila Fedorova
Objavljeno: 28.2.2017. 3:27:28
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
"Karlson s krova" / KL Zadar

Karlson je vrlo nizak muškarac koji živi u kućici skrivenoj iza dimnjaka velike kuće u Stockholmu. Kad pritisne gumb na trbuhu, pojavi se mali pametni propeler na njegovim leđima koji mu omogućuje da leti. Karlson je najbolji u svemu, barem on tako misli. U stvari, jedino u čemu je najbolji je prijateljstvo s dječačićem Svanteom kojega zove Lillebror (mali brat). Karlson i Lillebror idu iz pustolovine u pustolovinu, odnosno iz problema u problem, no na kraju se sve, kako to već ide, završi sretno.

Osim što je bio omiljen u Švedskoj, junak predstave i serijala priča Astrid Lindgren proslavio se 1970-ih u SSSR-u u vlastitom animiranom serijalu. Upravo od tamo, odnosno iz Rusije, stižu nam oblikovateljica lutaka i likovnog dijela predstave Marija Klocheva i redateljica Ljudmila Fedorova, draga i česta gošća hrvatskih lutkarskih kazališta čije su predstave osvojile pravo malo brdašce nagrada (najnagrađivanija među njima je Deveta ovčica).   

Što nam je pripremio jaki ruski tim vidjet ćemo 1. ožujka u KL Zadar. Dotad dodajmo da u predstavi igraju Anđela Ćurković Petković, Dominik Karakašić, Irena Bausović, Sanja Zalović, Josip Mihatov i Juraj Aras, a glazbu potpisuje Tomislav Pehar.