PROF. DR. SC. IVAN FULLER
"U kazalištu zaista marimo za ljude pogođene tragedijom"
Na ovogodišnjem, 10. Dionizu, koji će se održati od 13. do 19. ožujka u Osijeku i Đakovu, uz brojne goste-predavače i akademije iz Hrvatske i Europe, nastupit će i studenti iz SAD, odnosno Rider Universityja pod vodstvom prof. dr. sc. Ivana Fullera, s kojim smo porazgovarali o festivalu i šire
Objavljeno: 11.3.2017. 6:25:18
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Ivan Fuller / kritikaz.com

Od 13. do 19. ožujka u Osijeku i Đakovu održat će se 10. međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz s temom "Igrom protiv nasilja". Na festival stižu i gosti iz SAD-a, predvođeni profesorom Ivanom Fullerom, voditeljem Odsjeka za kazališnu i plesnu umjetnost te prodekan School of Fine & Performing Arts na Westminster College of the Arts (Rider University, SAD), kojemu je ovo drugi Dioniz zaredom. 

Dragi profesore, prošle ste godine bili po prvi put gost Dioniza, i to u ulozi predavača, da biste se ove godine vratili i to pojačani s 15 studenata. Kako vam se svidjelo prošle godine?

U stvari dovodim 14 studenata i svoju suprugu. Prošle godine sam se zaljubio u Hrvatsku, njene stanovnike, hranu i prijatelje koje smo supruga i ja stekli na Dionizu. Osjećao sam se i više nego dobrodošlim i prekrasno se proveo. I već tada sam znao da ću se ove godine vratiti, pojačan studentima.   

Kako su vam se svidjele predstave u Đakovu?

Vidio sam tri predstave. Sve su bile bitno drukčije, odlično prikazavši različite pristupe i načine rada sa studentima u različitim zemljama. No najviše mi se svidjelo to slavljenje različitosti i u isti vrijeme istosti. To je snaga umjetnosti, podsjećanje da smo svi ljudi i da svi zajedno živimo i dijelimo ovaj planet.

Što će vaši studenti prikazati publici u Đakovu?

Stižemo s produkcijom "Gallathea", elizabetanskog autora Johna Lylyja. Režirao sam je prošle godine na svom matičnom Rider Universityju u New Jerseyu i nadam se da će se svidjeti gledateljima na Dionizu. To je jedna brza komedija postavljena na način na koji su igrane u 16. stoljeću, ali s modernom obratima.

(Oni koji ne stignu do Đakova pogledati predstavu, mogu je pogledati u nastavku. Svi ostali koji ćete je gledati uživo, zanemarite video)

Dok će gledatelji, sigurni smo, uživati u vašem komadu, što biste vi voljeli ove godine na Dionizu?

Volio bih da moji studenti nauče maksimalno na radionicama, ali i da upoznaju život ovdje. Većina nikad nije bila izvan SAD te im je ovo nevjerojatna prilika da se upoznaju sa životom u Europi i Hrvatskoj. 

Ovogodišnja tema Dioniza je "Igrom protiv nasilja". Je li igra, i ona kazališna, dobar način borbe protiv mladenačkog nasilja?

Kazalište nam svima može pomoći da razumijemo važne ideje i priče koje ćemo lako ignorirati kad ih vidimo na vijestima. U kazalištu zaista marimo za ljude pogođene tragedijom. Upravo zato pišem komade o temama poput genocida u Ruandi. Kazalište nam može pomoći da se fokusiramo na važne teme.

Kakva je situacija s nasiljem među mladima u vašem dijelu Amerike?

Nasilje je svugdje, nažalost. Amerika se trudi educirati ljude i ohrabriti ih da se s međusobnim razlikama suoče bez nasilja, no daleko je to od rješenja.

Mislite li da će se situacija pogoršati otkad je Donald Trump došao na čelo SAD?

Bojim se da je prerano za odgovor na ovo pitanje. 

Napomena: intervju je objavljen i u Glasu Slavonije, u tematu posvećenom festivalu.

Najnovije:
NIKOLINA HRGA, DRAMSKA PEDAGOGINJA
„Pontes zamišljam kao mali (kazališni) prostor u kojem ljudi, sudjelujući u umjetničkim projektima, sudjeluju u životu svog kvarta i grada“
Dramska pedagoginja Nikolina Hrga posljednjih nekoliko godina radi izuzetno zanimljive stvari u Rijeci i okolici, a sa svojom udrugom Pontes planira čuda. Sve to bilo je više nego dovoljan motiv za razgovor u kojemu su se Nikolina i naš Igor dotakli čuda i čuđenja, kazališta, dramske pedagogije i tinejdžera, prednosti i mana institucija i koječega još
BRUNO KONTREC O POFRIŠKANOJ IMPROVGRUPI.002
„Zezamo se bez figa u džepu i širimo zarazu komedije“
U srijedu 13. prosinca u Knapu će premijerni nastup imati nova ekipa Improvgrupe.002 u ludom i otkačenom improvizacijskom showu 'Kome zvono zvoni'. Uoči premijernog nastupa vrućih novih imena porazgovarali smo s osnivačem i kreativnim motorom Improvgrupe.002 Brunom Kontrecom
INTERVJU: JELENA HADŽI-MANEV
„Želja mi je da kazalište gledateljima postane 'njihovo', da im postane istinski važno“
Krajem listopada u DKC Šesnaestica na zagrebačkoj Trešnjevci premijerno će zaigrati 'Dnevnik supermame' u produkciji Kazališne družineTragači i izvedbi renesansne superkazališne osobe Jelene Hadži-Manev. S Jelenom smo usred procesa porazgovarali o njenim super moćima i Tragačima, nezavisnom i javnom kazalištu, sadašnjosti i budućnosti, stvarnosti i utopiji
RAZGOVOR: MAJA KATIĆ, ZRINKA KUŠEVIĆ I DUNJA FAJDIĆ, TEATAR POCO LOCO
„Tabu teme kroz umjetnost dopiru do mladih u trenucima kad im je to najpotrebnije, možda i preventivno“
Od 18. do 22. rujna u zagrebačkom Centru kulture na Peščenici i kazalištu Knap održat će se ciklus predstava i razgovora o tabu temama za djecu i mlade 'Bolje da o tome (ne) razgovaramo'. Uz podršku Knapa, organizator je beskrajno kreativan, poduzetan i umjetnički hrabar Teatar Poco Loco, s čijim smo predstavnicama Majom Katić, Zrinkom Kušević i Dunjom Fajdić porazgovarali o tabuima u kazalištu i oko njega i koječemu još.